Az érem két oldala

A nemzetgazdaságban a bruttó átlagkereset júliusban 2,1, a nettó pedig 3,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Előbbi 229,7 ezer, utóbbi 150,4 ezer forint volt, vagyis a növekedés egy hónap alatt 850, illetve hatszáz forint volt.

A reálbér-növekedés a júliusi 1,8 százalékos inflációt figyelembe véve 1,9 százalékos volt a közszférában és a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál. Elemzők szerint az egészségügyi dolgozók és a pedagógusok őszi béremelése rendesen meglöki majd a statisztikát, és remélhetően az igencsak stagnáló fogyasztáson is lendíthet. A nettó átlagkereset növekedése az év végére túllépheti a hat százalékot is, ami az egy százalék körüli decemberi inflációt feltételezve ötszázalékos reálbérnövekedést eredményezhet.

A Központi Statisztikai Hivatal csütörtökön publikált adatsorából azonban az is kiderül, hogy közfoglalkoztatottak szembemennek a nemzetgazdasági átlaggal, és hónapról hónapra egyre kevesebb pénzt kapnak kézhez. Az első hét hónapban 77,5 ezer forint volt az átlaguk, de az áprilisi 79,3 ezer forintról július végére 76,5 ezer forintra olvadt a fizetésük, miközben ezalatt számuk 139 ezerről 148 ezerre nőtt. A csökkenés azzal sem magyarázható, hogy mérséklődött volna a teljes munkaidőben foglalkoztatottak száma a részmunkaidősök javára, mert ezzel pontosan ellentétes irányú mozgások történtek júliusban.

Más kérdés, hogy egy másik, a kormány számára fontos statisztikát viszont szebbé varázsolnak a közmunkások. A közmunkások nélkül nemhogy javult, de egyenesen romlott volna a foglalkoztatási helyzet az utóbbi egy évben. A keresetekkel párhuzamosan közölt létszámstatisztika szerint a versenyszférában az év eddigi valamennyi hónapjában alacsonyabb volt a foglalkoztatottak száma, mint 2012 megfelelő hónapjában (júliusban 1,8 millió). Ugyanez mondható el a költségvetési szektorban dolgozókról, ha a közfoglalkoztatottak nélküli adatsort nézzük. Ők 803 ezren vannak, míg a közmunkások 148 ezren. A nemzetgazdaságban a bejelentett munkahellyel rendelkezők összlétszáma tavaly 2,705 millió volt júliusban, szemben az idei 2,723 millióval. Csakhogy egy évvel ezelőtt mintegy hatvanezerrel kevesebb volt a közfoglalkoztatott. A munkaerő-piaci statisztikát egyértelműen a közmunkások tartják a pozitív tartományban.

A költségvetési intézmények és a vállalkozások által szolgáltatott létszám- és keresetadatok ráadásul – értelemszerűen – nem tartalmazzák azt a 350 ezer, Orbán Viktor miniszterelnök szavaival élve „vendégmunkást”, aki külföldön dolgozik. Szemben a munkaerő-piaci sikerek kidomborításához előszeretettel használt foglalkoztatási felméréssel, amely lakossági megkérdezésen alapul, és számba veszi a határainkon túl dolgozókat is.

150,4 EZER

JÚLIUSBAN a nettó átlagbér 150,4 ezer forint volt, ami 3,7 százalékkal haladja meg az elmúlt év ugyanezen időszakában regisztráltat.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.