Egyelőre marad a lazítás

Megugrottak az amerikai tőzsdeindexek szerda délután – magyar idő szerint késő este – arra a hírre, hogy az amerikai jegybank nyílt piaci bizottsága egyetlen ellenszavazattal úgy döntött, hogy fenntartja a nem szokványosan laza politikáját, azaz folytatja az ingatlanfinanszírozáshoz kötődő értékpapírok és az államkötvények vásárlását havi 85 milliárd dollár értékben.

Az elemzők arra számítottak, hogy a Fed a borúsabb augusztusi foglalkoztatási adat ellenére megkezdi a mennyiségi könnyítés (lazítás) programjának a szűkítését, s ha nem is a várt mértékben, vagyis nem havi 20 milliárdot, de 5-15 milliárdot azért vág az összegből. Azaz a könnyítés könnyített szigorításához fog hozzá.

Az indoklás alátámasztotta azon piaci megfigyelők sejtését, akik a foglalkoztatási adat megjelenése után úgy vélekedtek a hónap elején, hogy legalább egy hónapot vár még a Fed ezzel a döntéssel. Ám a szerdán zárult kétnapos ülés előtt már többségben voltak azok, akik a szigorítás megkezdését vizionálták.

Magyarázatot a döntésre éppen a Fed vezetői által publikált új előrejelzés ad, amely kicsit mérsékelte a korábbi derűlátást. Idén 2-2,3 százalékkal bővülhet a gazdaság, a júniusi előretekintéshez képest 0,3 százalékkal lassabban. Jövőre 2,9-3,1 százalékkal 3-3,5 helyett, 2015-ben 3-3,5 százalék lehet az iram, csupán 0,1 százalékkal a nyári becslés alatt. S 2016-ban 2,5–3,3 százalék között húzták meg a sávot, erre júniusban még nem közöltek előrejelzést. A munkanélküliség viszont szemernyivel alacsonyabb lehet a korábbi várakozásnál, idén 7,1–7,3, jövőre 6,4–6,8 százalék közé eshet a ráta, majd folyamatosan ereszkedik lefelé, 2016-ban 5,4–5,9 százalékra.

A döntést és az előrejelzést ismertetve Ben Bernanke azt mondta szerda este, hogy a gazdasági helyzet javul, de ahhoz nem eléggé, hogy a jegybank visszavonja az ösztönző eszközöket. A növekedést túlzott optimizmussal vázolták fel a következő évekre. A jelzáloghitelek kamatai is emelkednek, s a költségvetési megszorítás is fékezi a növekedés iramát. A munkanélküliség is magas, s bár kétségtelen, hogy augusztusban 7,3 százalékra esett, de csak azért, mert kevesebben kerestek munkát. A mennyiségi lazítás visszafogásához még több megnyugtató adatra lenne szükség. Az infláció is a kétszázalékos cél alatt tanyázik, s ez szintén kockázati tényező a gazdasági tevékenység élénkülését illetően. Kétszázalékos iramot 2016-ban érhet el az új prognózis szerint.

A bizottság megismételte, hogy az irányadó kamat 0–0,25 százalék között marad, amíg a munkanélküliségi ráta nem süllyed 6,5 százalék alá, az infláció pedig nem emelkedik 2,5 százalék fölé. Ebből egyelőre az következik, hogy a kamat ezen a szinten marad 2015-ig.

A jegybanki útmutatások és sugalmazások védelmére Ben Bernanke azt mondta, hogy a júniusi ülésen valóban arról volt szó, hogy idén megkezdődik a laza politika fokozatos feladása a vásárlások mennyiségének csökkentésével, ami a jövő év közepére befejeződhet, s ez továbbra is lehetséges, de csak akkor, ha a beérkező adatok ezt alátámasztják.

 

Ben Bernanke érkezik a döntésről szóló sajtótájékoztatóra. Óvatos a Fed
Ben Bernanke érkezik a döntésről szóló sajtótájékoztatóra. Óvatos a Fed
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.