Pénztárgép: megint csúsztatott a kormány

Majdnem két héten át jogszerűtlenül működtek a hagyományos pénztárgépek – ismerte be a kormány azzal, hogy egy rendeletmódosítással múlt héten megszüntette ezt az állapotot. Az új kassza kötelező most is, ám ha nincs, az se gond, és elég október elsejéig megrendelni.

Múlt szombat óta ismét jogszerűen működik több ezer magyarországi kisvállalkozás pénztárgépe, miután módosult a pénztárgépátállásról szóló nemzetgazdasági miniszteri rendelet. Lapunk korábban arról írt, hogy az adóhivatal és Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) augusztus végi vitája, majd az azt követően nyilvánosságra hozott könnyítések ellenére is fennállt az a helyzet: az említett miniszteri rendelet betűi szerint a váltás első szakaszában érintett kasszák üzemeltetése augusztus 31-ig volt törvényes, a jogszabály szavai szerint ugyanis a gépeket csak addig lehet üzemeltetni. Ezt követően az elvárásoknak minden szempontból megfelelni csak kézi nyugtával vagy áfás számlával volt lehetséges.

A Népszabadságnak Pankucsi Zoltán, a NGM helyettes államtitkára is elismerte ezt a helyzetet, hozzátéve: az adózás rendjéről szóló törvény előírja, hogy a mulasztási bírság kiszabását megelőzően minden esetben mérlegelnie kell az adóhatóságnak; vagyis senkit nem érhet joghátrány amiatt, mert a piaci elégtelenségek miatt nem jutott az előírt határidőig megfelelő kasszához. Jelezte, hogy megvizsgálják azt is, miként tudnák ezzel kapcsolatban magasabb, akár jogszabályi szinten is megnyugtatni a pénztárgépcserére kötelezetteket.

A döntés múlt héten született, a rendelet módosítását pénteken tették közzé a Magyar Közlönyben, és szombaton lépett hatályba. Ennek lényege a következő: a pénztárgépátállás első szakaszának határideje továbbra is augusztus 31-re tehető, de bizonyos kivételes esetekben mégis engedélyezik a régi, március 20. előtt forgalomba helyezett pénztárgépekkel való nyugtaadást. Ezek a kivételek pedig szinte mindenkire illenek. A régi pénztárgépek jogszerű használatának feltétele, hogy az illető vállalkozás regisztrált a adóhivatalnál, és megkapta a majdan használatos új gépének megszemélyesítésére vonatkozó kódot (csak ilyen, az adóhatóság által kibocsátott kód birtokában lehet beüzemelni egy online adatkapcsolatra képes kasszát), valamint, hogy október 1-jéig meg is rendelte az új gépét, s rendelkezik a forgalmazótól visszaigazolással is.

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal nyilvántartása szerint eddig 13 gép rendelkezik jogerős engedéllyel, további három pedig még nem jogerőssel, legutóbb tegnap a győri Szintézis Novatek kasszája kapta meg a „minősítést”. Ennek engedélye október elsején emelkedik jogerőre, s mivel a szabályozás szerint ekkortól mindenkinek rendelkeznie kell megrendeléssel, ezzel lényegében be is zárult az online kasszák piaca. A 16 engedélyes kassza ugyanakkor két lengyel, egy koreai, egy szlovák és egy olasz típust jelöl, vagyis összességében öt gép fog versenyezni a vállalkozókért.

Az augusztus 31-i, pontosabban a könnyítésekkel október elsejére kitolt határidő azokra vonatkozik, akik eddig kéttekercses, azaz elektronikus napló nélküli pénztárgépet használtak. A PC-alapú, illetve az elektronikus naplóval rendelkező gépeknél az átállás időpontja január elseje. Lapunk információi szerint a kormányzatban ma úgy kalkulálnak, hogy ez az időpont nagyjából tartható. Ám könnyen lehet, hogy csúszás lesz a vége, mert jelenleg az engedélyezési folyamatokat követően a forgalmazók a sorozatgyártás indulására várnak. Ezt a forgalmazók esetében a nemzetgazdasági tárca maga is támogatja pénzbeli támogatással – cserébe egy meghatározott kontingenst olcsóbban kell értékesítenie a forgalmazónak. Ez idáig az Alt Cash Kft. állapodott meg az NGM-mel. A sorozatgyártás indulására és felfutására akár heteket is várni kell, majd a gyártás után az értékesítés logisztikája is időt vesz igénybe, tehát a kiskasszák esetében is jó, ha befutnak az üzletekbe az új gépek decemberig. Arról egyelőre csak találgat a szakma, hogyan oldják meg a műszerészek a több tízezer gép beüzemelését egy szűk időintervallumban.

Addig „szerelték” a rendeletet, míg a kisvállalkozások régi gépei is maradhatnak még egy darabig
Addig „szerelték” a rendeletet, míg a kisvállalkozások régi gépei is maradhatnak még egy darabig
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.