Csődközeli helyzet fenyeget

Csődveszély fenyegeti az Egyesült Államokat, amennyiben a kormánypárt és ellenzéke nem tudnak felülkerekedni vitáikon. A beláthatatlan nemzetközi következményekkel járó helyzet előidézése ugyanakkor senkinek sem érdeke, noha ez egyelőre nem látszik a felek hozzáállásán.

Barack Obama figyelmeztette a képviselőházi republikánusokat, hogy nem hajlandó a jövő évi költségvetés körüli vitákat összekötni az adósságplafon emelésével. Az új költségvetési év az Egyesült Államokban október elsejével kezdődik, míg a legutóbb 16,7 ezermilliárd dollárban meghatározott államadósságot a Pénzügyminisztérium előrejelzése szerint október közepén érheti el az ország. Ez GDP-arányosan 101,6 százalékos államadósságot jelent. Amennyiben addig nem tudnának megegyezni a demokraták a republikánusokkal az adósságszabály lazításáról, akkor Amerika technikai csődhelyzetben kerülne, nem tudná fizetni a számláit. Ilyen fenyegető helyzet volt már 2011 nyarán is, akkor az utolsó pillanatban született kompromisszum a plafon feljebb emeléséről. Ez most sem lesz másként – mondta lapunknak Gabler Gergely, az Equilor senior elemzője. Az államcsőd blamázsát nem engedhetik meg a politikusok, ezért megegyezési kényszerben vannak, s ahogy közeledik a határidő, annál inkább engedniük kell valamennyit feltételeikből, szem előtt tartva az ország kormányozhatóságának megőrzését. Az egymással szemben száguldó autók sofőrjeinek előbb-utóbb félre kell kapniuk a kormányt, hogy elkerüljék az ütközést – utalt az előttünk álló hetek élesedő politikai küzdelmére az elemző. A piacokon addig ideges hangulat uralkodik majd, az alku megkötése után azonban megindul az ilyenkor szokásos visszarendeződés – tette hozzá.

Az elnök felszólította a republikánusokat, hogy hagyjanak fel a fenyegetőzésekkel, a kormányzat munkájának megbénításával, és engedjék át a költségvetést. Emlékeztetett arra is, hogy két éve az adósságplafon körüli civakodást egy hónapig tartó tőzsdei lejtmenet kísérte, és a vitának a gazdasági növekedés is kárát látta – írja a Reuters.

Az ország sokáig és keményen dolgozott azért, hogy kikerüljön a válságból, és most azt kell látnia, hogy választott képviselői szándékoltan egy újabb krízisbe taszítják – fejezte ki elégedetlenségét Barack Obama az öt évvel ezelőtti események, a Lehman Brothers világot megrengető csődje apropóján tartott beszédében.

A republikánusok az Obama care néven ismert egészségügyi reform költségeit sokallják, ami nem is csoda, hiszen kezdettől fogva ellenezték a társadalombiztosítási szolgáltatások igénybevételét szélesebb körben lehetővé tevő törvényt. Bár a jogszabályt 2010-ben fogadták el, hatálya a jövő évtől teljesedik ki, s ez olyan többletforrásokat igényel, amit a republikánusok nem hajlandók egyelőre megszavazni, inkább újabb költségvetési kiadáscsökkentő megszorítások mellett kampányolnak. Obama viszont úgy látja, megszorításokkal nem tudnak eredményt elérni, utalt arra, hogy a világháború óta nem tapasztalt ütemben sikerült tavaly csökkenteni a költségvetés hiányát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.