Nem cégtemető, székhelyszolgáltató

1800 cég van bejegyezve egyetlen Podmaniczky utcai címre a Cégszolgálat Kft.-hez. Ez azonban nem cégtemető, hanem a székhelyszolgálat, bár ügyfeleik között akad zavarosban halászó is.

– Nem működtetünk cégtemetőt Budapesten a Podmaniczky utcában, s határozottan visszautasítunk minden olyan írást, amely ezekről szól, s ezzel összefüggésbe kerül társaságunk neve – jelentette ki Szabó Gábor, az említett fővárosi utcában székelő Cégszolgálat Kft. marketingfelelőse. Mindezt annak kapcsán tette meg, hogy a céginformációs szolgáltatásokkal foglalkozó Opten napokban ismertetett friss felmérése arról ad számot – s amelynek eredményeiről lapunk beszámolt –, hogy 2010 óta visszaesett a több száz vagy akár ezer cégnek is „otthont adó” hazai címek száma, ám a megmaradók egyre aktívabbak. Az Opten sorba is állította a legtöbb vállalkozást jegyző hazai címeket, s ezen a listán az első helyen állt a nevezett Podmaniczky utcai ház.

A vállalkozáshalmozó címek kapcsán akár az is felmerülhet: a háttérben egy cégtemető található. Ezek esetében – sokszor nem is nagyon titkoltan – az a cél, hogy az ott található társaság eredeti tulajdonosai köddé váljanak a hatóságok előtt, így kibújva korábbi tevékenységük felelőssége alól jelentékeny kárt okoznak, jellemzően adóhátralékot, kifizetetlen számlák garmadáját hátrahagyva.

Szabó Gábor szerint bár társaságuk címére több mint 1800 vállalkozás van bejegyezve, alapjaiban téves felvetés lenne cégtemető bélyegét rájuk sütni. A Cégszolgálat Kft. székhelyszolgáltatást kínál vállalkozások számára – magyarázta –, ami teljesen más, mint egy cégtemető. Utóbbi szinte kivétel nélkül döglött társaságokkal van tele, előbbi viszont működő vállalatoknak nyújt szolgáltatást, amely például kedvező gazdálkodási lehetőségeket jelent az ügyfelek számára, de például semleges helyet is tud nyújtani egy NAV-ellenőrzéshez.

Szabó Gábor szavai szerint a kedvező feltételeket nyújtó székhelyszolgáltatásuk miatt érdemes egy társaságnak az ő címükön futtatni magát. Két olyan magyarországi településen is jelen vannak – Újlengyel és Egyházasdengeleg –, ahol például nincs iparűzési adó. Utóbbi helységben a polgármester még több – a cégautó-adó után járó – kedvezményt is ad a vállalkozásoknak. Ennek fényében és azért, mert megfelelő üzletviteli szolgáltatást adnak – állítja –, náluk van a legtöbb olyan társaság, amely iparűzésiadó-mentes területre költözött. Alacsonyaknak mondják például a cégalapítási és székhely-áthelyezési díjaikat.

– Ezeket annyira lecsökkentettük, s egy-egy céggel olyan további költségek vannak, hogy világos: nem ebből élünk – jelentette ki a marketingvezető. – Számunkra a hosszú távú együttműködés a gyümölcsöző, akkor kezd eredményt hozni a partner, ha rendszeresen fizet a szolgáltatásért, és azt legalább egy évig teszi.

– Az jól mutatja szolgáltatásunk minőségét, hogy 2010-es indulásunk óta Újlengyelbe háromszor annyi vállalkozás tette székhelyét, mint amennyi ezt megelőzően ott volt. Egy-egy cégtemetőt egyáltalán nem érdekli az alacsony iparűzési adó, hiszen bedőlt vállalkozásokkal van tele. Esetünkben viszont éppen működő cégek miatt érdekes ez a tehercsökkentési lehetőség, s van is rá igény, amit a nálunk lévők száma mutat – tette hozzá az előzőekhez Szabó Gábor.

Felvetésünkre, hogy azért bizony akadnak a portfóliójukban nem működő társaságok, a marketingvezető úgy reagált: de nem azért, mert el akarnák tüntetni őket. A leggyakoribb eset, hogy valaki belevág egy üzletbe, de nem jön össze, és egyszerűen vége, s ez náluk marad. – A statisztikák szerint az induló cégek fele két éven belül bezár, a tulajdonos meg nem akar tovább foglalkozni vele – mondja. – Ehhez képest csoda, hogy a hozzánk bejelentett cégek kétharmada még ügyfelünk, működik, megtalálható. A mintegy 1800 vállalkozásból 1200 mondható működő partnernek, azaz folyamatosan fizet a Cégszolgálat Kft.-nek. Társaságunk sem tökéletes, vannak olyanok, akik átcsúsznak a védelmi vonalainkon – fejtette ki. – Van, aki eljátssza, hogy a cége milyen szép jövő előtt áll, és hozzánk kerül a székhelye, ám ez csak a külsőség, s végül jön a bedőlés, s ezek után már csak bottal lehet ütni a nyomukat. Akad olyan is, aki a zavarosban próbál halászni, s a látva a Cégszolgálatnál lévő vállalkozások hatalmas számát, tudtunk nélkül – például hamis papírokkal – jelenti be társaságát hozzánk.

Ezekkel sem lehet mit csinálni – jegyzi meg. Utóbbiakkal felmondják a szerződést, jelentik a cégbíróságon, szólnak a NAV-nak – amely szervezettel, szavai szerint, jó és mindennapos a kapcsolatuk –, hogy az adott cég immár nem elérhető itt. A cégbíróság azonban, teszi hozzá, leveleik ellenére nem változtatja meg ezeknek a vállalatoknak a székhelyet, így azok maradnak náluk. Ezzel a helyzettel pedig nem tudnak mit csinálni, fejtette ki. – Ennél többet már nem tudunk tenni, mindenkit kijelentünk, de a hazai gyakorlat miatt mégis rengetegen maradnak itt – ismételte meg.

Cégjegyzék a Podmaniczky utcában
Cégjegyzék a Podmaniczky utcában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.