Mindenki a Fedre figyel

Nemcsak a hét, de talán az egész év legmeghatározóbb globális gazdaságpolitikai döntése következhet szerdán, ekkor tartja ugyanis szokásos kamatdöntő ülését az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed nyílt piaci bizottsága. Az ülés azért rendkívüli, mert itt dönthet arról a Fed, hogy elindítja-e az éppen egy éve bevezetett, havi 85 milliárd dolláros kötvényvásárlásai révén gazdaságélénkítő hatással bíró harmadik mennyiségi lazítási programjának (QE3) fokozatos kivezetését.

A Bloomberg felmérése szerint bárhogyan is döntsenek, az különösebb piaci megrázkódtatást már nem okoz, a megkérdezett szakemberek csaknem kétharmada szerint ezen már túl vagyunk. A kivonulás szeptemberi kezdetére az elemzők 38 százaléka fogadna, majd ugyanennyien viszont októberre vagy későbbre teszik a dátumot.

A FED épülete Washingtonban
A general view of the U.S. Federal Reserve building as the morning sky breaks over Washington, July 31, 2013. The U.S. Federal Reserve likely will decide at the end of a policy meeting on Wednesday to continue buying bonds at an $85 billion monthly pace, but it could alter an accompanying statement to spell out the possibility of scaling back purchases later this year. REUTERS/Jonathan Ernst (UNITED STATES - Tags: POLITICS BUSINESS)

Azt mindenesetre már a júniusi ülésük óta próbálják szépen óvatosan kommunikálni a Fed vezetői, hogy lassan, de mindenképpen még az idén elindulhat a program kivezetése. A korai jelekre nagyon érzékenyen reagált a piac, a tízéves lejáratú amerikai állampapír hozama 120-140 bázisponttal emelkedett azóta, megközelítve a három százalékot. Ez megfordította a korábbi globális tőkeáramlás irányát, és nagyarányú tőkekivonást váltott ki a feltörekvő országok piacain, így nálunk is – emlékeztetett Pápa Levente, az OTP Bank elemzési központjának stratégája.

Ha a Fed ténylegesen meghozza a kivezetésről szóló döntését, a folyamat további folytatódására, esetleg erősödésére lehet számítani. A legújabb amerikai makroadatok azonban nem indokolják egyértelműen a pénznyomda azonnali leállítását. A munkaerőpiacról érkező adatok rosszabbak a korábban vártnál, igaz, ezt az elemzők csak átmeneti jelenségnek tartják, s bíznak az elkövetkező konjunktúrában.

Rossz hír, hogy a szíriai polgárháború elvonja a vezető politikusok figyelmét a gazdasági problémákról, és nincsen még egyértelmű jelölt a januártól megüresedő Fed-elnöki posztra sem. Az inflációs folyamatok rendben vannak, sem deflációs, sem inflációs kockázat nem látszik. Mindent egybevetve Pápa szerint az óvatos kivezetés elindításának valószínűsége nagyobb.

Hasonlóképpen látja Háda Bálint, a Quaestor vezető elemzője, aki szerint a Fed első lépésben tízmilliárd dollárral csökkenti a kötvényvásárlásokra fordítható keretet. Az infláció valóban a Fed által felvázolt pálya mentén alakul, a fogyasztás már négy hónapja bővül az Egyesült Államokban, a fogyasztók bizalma hatéves csúcsra erősödött, s a Fed hitelpiaci felmérése valamennyi hitelkategóriában növekvő keresletet mért – sorolja a további lazítás ellen szóló érveket Háda Bálint.

Továbbra is problémás terület a munkanélküliség, jóllehet a fő számok javulnak, az aktivitási ráta csökken, amely eddig javította a munkanélküliségi rátát. A Fed kormányzóinak legutóbbi előrejelzése szerint a 6,5 százalékos munkanélküliség csak a jövő év végére érhető el, de ehhez legalább 3-3,5 százalékos GDP-növekedésre van szükség 2014-ben.

Az elemző szerint gondot okozhat, hogy újabb politikai cirkusz közeleg, az Egyesült Államok államadóssága ugyanis október közepére ismét eléri majd a 16,7 ezermilliárd dolláros plafont. A republikánusok nem szeretnék megemelni a plafont, hacsak a kormány nem dönt újabb jelentős kiadáscsökkentésekről és megszorításokról. Barack Obama viszont többször jelezte, hogy a problémát csomagban kívánja megoldani.

Mivel az idei költségvetés szeptember végével kifut, a politikusoknak alig egy hónapjuk van arra, hogy megegyezzenek. Ha a költségvetést nem fogadják el október elseje előtt, az a kormányzat megbénulásához vezet, ha viszont nem sikerül megemelni a limitet, még rosszabb fenyeget: az államcsőd. Háda Bálint szerint ez nem több egyszerű teóriánál, hiszen a politikusok megegyezési kényszerben vannak – nem először, és nem utoljára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.