Visszafognak a visszafogásból

Elmaradt az elemzői várakozástól a pénteken közzétett amerikai kiskereskedelmi adat, az utolsóként közzétett fontos mutató az amerikai jegybank (Fed) jövő heti ülése előtt, amelyen döntés születhet a pénzpumpálás ütemének lassításáról, bár a gazdasági növekedés üteme mintha fékeződne.

A szakértők körében végzett felmérések szerint várhatóan lefelé módosítja a gazdasági növekedésre vonatkozó előrejelzését a Fed, ám mégis hozzákezd a mennyiségi könnyítés néven elhíresült likviditásbővítő és piaci kamatmérséklő politikájának a szűkítéséhez. De a havi 85 milliárd dollárra rugó értékpapír-vásárlásokat csak tízmilliárddal kurtítja meg, s nem hússzal, mint arra a piaci szereplők már hosszabb ideje számítottak. Az elsődleges oka ennek az lehet, hogy az augusztusi foglalkoztatási adatok a vártnál kevesebb új állás létrehozásáról adtak hírt, s hiába csökkent a munkanélküliségi ráta 7,3 százalékra, ez abból fakadt, hogy kevesebben kerestek munkát.

A gazdaság élénkülését megelőlegezve azonban a Fed szeretne visszavonulni a nem szokványos eszközök széles tárházát felvonultató politikából. Ám a héten sok egyéb adat is azt sugallta, hogy az élénkülés mértéke elmarad a remélttől. Pénteken tették közzé Washingtonban a kiskereskedelmi forgalom alakulását bemutató számsort. Nos, augusztusban – az előző hónaphoz képest – csak 0,2 százalékkal bővült az ágazat, elsősorban az autó- és bútorvásárlások megugrásának köszönhetően. Az amerikaiak azonban kevesebbet költöttek ruházkodásra és építőanyagokra. Az elemzők 0,4-0,5 százalékos növekedésre számítottak.

Igaz, a felülvizsgált adatok szerint júliusban viszont nem 0,2, hanem 0,4 százalékkal lódult meg a kiskereskedelem. Az ipari termelés, a fogyasztási kiadások, a tartós cikkek rendelésállománya és az újlakás-építések friss adatai sem elégítették ki a várakozásokat. A Reuters és a Michigani Egyetem által vizsgált fogyasztói hangulatról péntek délután publikált index 82,1-ről 76,8-ra zuhant, holott az elemzők lényegében változatlan értékre számítottak. Ráadásul az eurózónában is váratlanul visszaesett az ipari termelés, ami arra utal, hogy a szerény második negyedévi növekedést nem tudja megismételni a harmadikban a valutaövezet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.