Óriási különbségek

Havi átlagban több mint bruttó 63 millió forintot keresett Magyarország legjobban fizetett munkavállalója 2012-ben – derült ki a tavalyi személyijövedelemadó-bevallások feldolgozása után.

A 760 milliós csúcsjövedelem azonban jóval kisebb a múlt évinél: akkor ennél is 191 millióval többet vihetett haza a legjobban kereső magánszemély. Varga Árpád, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnökhelyettese a kimutatásokat ismertető sajtótájékoztatón az egyenletesebb adóterhelés szükségességéről beszélt, mondván, amíg egy, a megyében átlagos jövedelemmel rendelkező szabolcsi munkavállaló a havi bruttó 129 ezer forintjából 20 ezer forintot ad az államnak szja formájában, addig egy átlagos egyéni vállalkozó egy évre nyújt 40 ezret. A személyi jövedelemadóból az állam a 2012-es magánbevételek után 1357 milliárd forintra tett szert.

A 2011-es mérséklődés után tavaly már nőtt a jövedelmek összege. A különbségek jelentősek a megyék között, a legtöbbet Budapesten keresték tavaly is, átlagosan 220 ezer forint a bruttó jövedelem, magasan meghaladva az ország minden más területét és persze a 166 ezer forintos átlagot is. A társaságiadó-bevallások a NAV elnökhelyettese szerint azt mutatják, hogy tavaly folytatódott a kilábalás a válságból. A GDP ugyan csökkent, tízezerrel kevesebb vállalkozás adott be bevallást, és a nettó árbevétel is visszaesett, ám a költséglefaragásoknak hála nőtt az üzemi eredmény, a nyereséges vállalkozások száma 1,2 százalékkal nőtt, a veszteségeseké pedig 4,2 százalékkal csökkent.

Az adókötelezettség azonban 9,9 százalékkal emelkedett, amiben leginkább a kedvezmények csökkenése játszotta a fő szerepet (ez utóbbinak pedig a beruházások visszafogása volt az oka). Bár a valamivel kevesebb mint 400 ezer társaságiadó-bevallást beadó cég zöme, 89 százaléka mikrovállalkozás volt, ezek a társaságok csak 18,2 százalékkal részesedtek a belföldi és csupán 3 százalékkal az exportbevételekből. Az egyéb vállalkozásként nyilvántartott multik (az összes cég 4 százaléka) a belföldi értékesítés 45, az exportbevétel 74 százalékát tudhatták magukénak 2012-ben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.