Araszol előre az ipar

A nyers adat szerint 4,8 százalékkal nőtt az ipar teljesítménye júliusban, de a reális összehasonlítás szerint 2,5 százalékos csupán az előrelépés az egy évvel azelőtti adathoz képest, mivel akkor 22, most viszont 23 munkanap volt a hetedik hónapban.

Az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari termelési index 0,3 százalékkal nőtt. Mindent egybevetve a januártól júliusig tartó időszakban 0,7 százalékkal esett vissza az ipari kibocsátás 2012 azonos időszakához viszonyítva, azaz még várni kell arra, hogy pozitívvá váljon ez az adat. A nemzetgazdasági tárca közleményében sikerként értékeli a júliusi adatot, amely Magyarországot az ötödik helyre sorolja a horvátok csatlakozásával immár 28 tagúra bővült Európai Unióban. A közleményben 28 ország adatairól szól a tárca, ehhez képest csak 24 szerepel az Eurostat hivatalos kommünikéjében. A másik adat szerint, a havi növekedést mutató listán a 24 tagországból nyolcan is előttünk állnak.

Ausztria, Luxemburg, Belgium és Ciprus adatai azonban még hiányoznak a táblázatból. Az év hátralevő részét mindenesetre javuló teljesítmény jellemezheti, mivel a tavalyi bázis a recesszió miatt rendkívül alacsony volt, különösen a december, amikor nagy autógyárak álltak le hosszabb ideig, jelentősen rontva ezzel a statisztikát. Elemzők szerint emiatt az év záró hónapjaiban akár két számjegyű ipari növekedést is regisztrálhat a Központi Statisztikai Hivatal (KSH), s így a szakértők az év egészére 1-3 százalék közötti termelésnövekedést jeleznek előre – vérmérséklettől és a derűlátás fokától függően.

A KSH pénteken publikált részletes jelentése szerint főként az élelmiszeripar, a gép, gépi berendezések gyártása, valamint a járműgyártás növekedése játszott szerepet a júliusi bővülésben. Ahogyan az várható volt – s mára trenddé érett –, a növekedés a járműgyártás exportmegrendeléseinek köszönhető. A szektor termelése 12,9; kivitele ezúttal 14,3 százalékkal bővült. A feldolgozóipar másik, ám tartósan gyengélkedő húzóágazata, a számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártása 7,3 százalékkal, exportja pedig 8,9 százalékkal esett vissza. Ez nem is olyan rossz adat, ha az utóbbi időszak termelésének sorozatos, két számjegyű zsugorodását vesszük alapul.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.