A bankok színe-java kell az E.ON-vételhez

Az OTP Bank, az UniCredit Bank, a Raiffeisen Bank, a Volksbank, a K &H Bank és az MKB Bank alkotta konzorciummal 84 milliárd forint összegű „klubhitelt”, az ING Bankkal pedig 66,7 millió euró (mintegy 20 milliárd forint) értékű kétoldalú hitelszerződést köt az MVM – derül ki az állami energiacsoport tegnapi rendkívüli közgyűléséről szóló tájékoztatásból.

Információink szerint a 84 milliárdos klubhitel legnagyobb részét az OTP biztosítaná. Bár az MVM-közlemény egyértelműsíti, hogy a kölcsönök felvételére a szeptember 30-i határidejű E.ON-cégvásárlás miatt van szükség, a pénz egy részét – számításunk és információink szerint – másra is elkölthetik. A hazai gáztárolók zömét birtokló E.ON Földgáz Storage, illetve a központi nagykereskedelmet végző E.ON Földgáz Trade vételára az MVM közlése szerint 260 milliárd forint.

Erről március végén írtak alá adásvételi szerződést. Röviddel ezután az MVM saját forrásból 52 milliárd forintot különített el e célra, illetve – mint azt nemrég megtudtuk – egy 250 milliárdos hitelkeretet 40 milliárddal emeltek meg. Nemrég ehhez a magyar állam 71 milliárdos, tőkésítendő hitellel járult hozzá. A héten a társaság a kínai állami Bank of Chinával kötött egy százmilliárdos megállapodást, amiből ismereteink szerint 40 milliárdot fordíthatnak az E.ON-vételre.

Így a most aláírt hitelekből 58 milliárd forintot igényelhet az E.ON-ügylet. A tényleges összeg ennél kevesebb lehet, ha az MVM saját működési bevételeiből is hozzácsap ehhez valamennyit. Miután tehát Orbán Viktor kormányfő tavaly augusztusban egy pikniken kijelentette, „pillanatokon belül megvesszük az E.ON-t”, a teljes vételár csak mostanra állt össze. Ráadásul ehhez a magyar bankrendszer szinte összes szereplője – nemkülönben az állami költségvetés – erőteljes hozzájárulására volt szükség.

Ezzel az MVM költségvetése „kifeszítetté” vált. Az MVM-közlemény annyit említ a hitelek feltételeiről, hogy az szabványos és kedvező. Értesülésünk szerint az állami társaságnak a hitelekért cserébe nem kellett elzálogosítania sem a földgáztárolókat, sem más vagyonelemet. Az E.ON-ügylet lebonyolítását nemzetközi tanácsadók segítették. Nemzeti tulajdonban a két cég biztosítja Magyarország biztonságos földgázellátását, hozzájárul a növekedéshez és az árak megfizethető szinten tartásához – zárul a társaság közleménye.

Össztüzet zúdított az ellenzék a gázüzletág államosítására

Csütörtökön az Együtt–PM, pénteken pedig – az épp a hitelfelvételről döntő közgyűlésnek helyet adó MVM-székháznál – az MSZP tiltakozott sajtótájékoztatón az E.ON-vétel ellen. A két ellenzéki párt egyöntetűen feleslegesnek tartja és drágállja az ügyletet, valamint az összes ezzel kapcsolatos hivatalos dokumentum nyilvánosságát követelik. Jávor Benedek, az Együtt–PM képviselője felhívta a figyelmet, hogy a 71 milliárdos költségvetési hozzájárulás növeli az államadósságot, a többi hitel pedig az MVM-ét. Török Zsolt MSZP-szóvivő úgy véli, a kormány a felszínen harcol a „multik” ellen, a háttérben pedig eme, a portéka valós értékénél szerinte jóval nagyobb vételárral „fizeti ki nekik a rezsicsökkentést”.

Azt sem tudja, „mit fizet ki az OTP”, amikor a bankoknak nincs pénzük a devizahitelesek megsegítésére. Tóth Bertalan, a párt országos elnökségének tagja szerint a vételár 350 milliárd forint, mivel szerintük a 260 milliárdon felül a tárolóban lévő párnagázért további 90 milliárdot kell fizetni. Ezt az MVM márciusi közleménye tételesen cáfolni látszik. Forrásainkat a számok a tárgyalások egy korábbi fázisában felmerülő adatokra emlékeztetik, de ezek az adásvételi szerződéssel érvényüket vesztették. Mások ezt kétkedéssel fogadva az ellentmondásokban is a folyamat átláthatatlanságának bizonyságát látják.

A zsanai gáztároló most már valóban az állami céghez kerülhet
A zsanai gáztároló most már valóban az állami céghez kerülhet
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.