Faluhelyen nem kell a nemzeti

Részben eredménytelenül zárult a sorrendben második trafiktender: a meghirdetett 1425 koncesszióból mindössze 549 kelt el – közölte a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt.

A jellemzően 1000 főnél kisebb településeken meghirdetett koncessziók már az első, tavaly decemberben kiírt (és botrányosra sikerült) trafiktender során sem keltek el, vélhetőleg azért, mivel a cigaretta akkor még alacsonyabb, 3-4 százalék közötti árrése mellett nem lett volna fenntartható egy dohányt áruló szakbolt. Később – mindössze pár nappal a trafikpályázat eredményhirdetése után – Lázár János javaslatára az Országgyűlés 10 százalékra emelte fel a cigaretta árrését. Ezt követően írták ki a második tendert a kistelepülésekre, abban a reményben, hogy a 10 százalékos árrés mellett már kapósabb lesz a trafikjog.

A május 2-án kiírt tenderre július 1-jéig lehetett pályázni. Közben az NDN a saját hatáskörében 896 üzletet jelölt ki a dohány árusítására, ám azzal a feltétellel, hogy a kijelölteknek is pályázniuk kell majd később. Mivel a pályázaton mindössze 549-en feleltek meg, az egyben azt is jelenti, hogy a kijelöltek közül bő 300-an úgy dönthettek, hogy inkább cigarettamentes vegyesboltként folytatják a tevékenységüket, mintsem hogy átalakítsák az üzletet nemzeti dohánybolttá. Igaz, a kistelepüléseken lévő kijelölt boltos azt is megreszkírozhatta, hogy nem adott be érvényes pályázatot annak tudatában, hogy az adott helyen más sem fog pályázni. Így ugyanis a törvény szerint kijelölt boltosként tovább árulhatja a cigarettát, ugyanakkor megúszhatja, hogy az üzletét át kelljen alakítania. A trafiktörvény szerint az NDN-nek a másodjára meghiúsult pályázat esetében ugyanis legkésőbb csak 12 hónap múlva kell új pályázatot kiírnia. Amennyiben viszont egy településen nincs kijelölt dohányárus, ott a trafiktörvény értelmében tovább, legfeljebb 36 hónapig lehet várni az újabb, immáron harmadik tenderrel. Az NDN később teszi közzé, hogy mikor írja ki az újabb pályázatot.

Lehet népszavazni

A Kúria helybenhagyta az Országos Választási Bizottság (OVB) döntéseit a dohánytermékek árusításával kapcsolatos népszavazási kezdeményezésekről. A döntés értelmében el lehet kezdeni az aláírást gyűjteni, hogy szavazhassunk majd arról, akarjuk-e a 10 százalékos árrést 3,33 százalékra csökkenteni, illetve azt elérni, hogy a trafikokban csak dohányterméket lehessen kapni.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.