Helyben hagyják a Gyulait

Vételi ajánlatot tett a felszámolás alatt lévő Gyulai Húskombinát vagyonelemeire a helyi önkormányzat – értesült a Népszabadság. A gyulai kolbász termelését jelenleg is a helyhatóság biztosítja, az általa alapított és tulajdonában lévő Gyula Hús Kft. bérli jelenleg is a felszámolótól az egykori húskombinát vagyonelemeit, s az utóbbi társaság működteti az üzemet. Úgy tudjuk az árat is „belőtték már”, az egyik legrégebbi hazai élelmiszer-ipari társaság teljes vagyonportfóliójáért egyben, 860 millió forintot kínált a város. Mindezt abból az 1,8 milliárdos forrásból fedezik, amelyet az önkormányzat a kormánytól kapott munkahelyek megőrzésére és gazdaságfejlesztési feladatokra. Forrásunk szerint a „szerződés szövegét” fogalmazzák már, s kedvező esetben akár két hét múlva megtörténhet az adásvétel. Arról, hogy ehhez mit szólnak a Gyulai Húskombinátot korábban hitelező bankok, szerettük volna a felszámolót is megkérdezni, ám lapzártánkig nem sikerült elérnünk. (A cég adósságállománya 3-3,5 milliárd forint, vagyis a vagyonelemek eladásából nem futja majd a hitelezők kifizetésére.)

Úgy tudjuk, a régi alapokon újraindított vállalat forgalmával nem teljesen elégedettek a helyi vezetőségnél sem: láttak már jobb forgalmat is. A számok azonban értesülésünk szerint egyre javulnak, a július például egészen jól sikerült.

Ha a társaság vagyonelemeiről szóló ügyletet végül megkötik, akkor a felállás nem sokat változik: az „új” szerzemény átkerül a helyhatóság tulajdonába, majd azt a város a Gyula Hús rendelkezésére bocsátja. A fejleményekkel kapcsolatban kerestük az alföldi város polgármesteri hivatalát is, ahol azonban csak annyit mondtak kérdéseinkre, hogy „folyamatban lévő ügyekkel kapcsolatban nem adnak tájékoztatást”. Kérdéseinket feltettük a Gyula Hús vezetésének is, ám Daka Zsolt elhárította az ügyletre vonatkozó felvetéseinket, mondván: nincs abban a pozícióban, hogy erre válaszolhatna. A Gyulai gazdálkodásával kapcsolatban annyit jegyzett meg: továbbra is felfutó időszakban vannak, kedvezően alakul a működés, amely arra utal, hogy önkormányzati tulajdonban lévő vállalatnál is lehet eredményes gazdálkodást végezni. Számokról azonban – mondta – egyelőre nem szeretne beszélni. December végén zárul az üzleti év, akkor akarják a részletes gazdálkodási mutatókat ismertetni.

Támogatott csődegyezség

Támogatást nyújt a Pápai Hús 1913 K . felé lejárt és elismert követeléssel rendelkező beszállítók részére az agrártárca, összesen 280 millió forintot fizetnek ki október végéig a beszállítóknak – közölte a minisztérium. Pénteken a cég hitelezői nem fogadták el az első csődegyezségi tárgyaláson a tulajdonos ajánlatát, amely a tartozás értékének 45 százalékát térítette volna meg (ötöt azonnal, 40 százalékot bizonyos ingatlanok eladása után). A cég fizetési moratóriuma november 10-én jár le, az újabb egyeztetést október 15-ig tartják meg – mondta Uzsoky András, a Pápai Hús 1913. Kft. ügyvezető igazgatója. Tájékoztatása szerint – írta az MTI – a tárgyaláson eleinte feszült volt a hangulat, de ezt oldotta a tárcadöntés a beszállítók támogatásáról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.