Devizahitelek: Udvarias volt, felvette

Rogán Antal szerint 17-20 százalékkal kellene csökkennie a devizahitelesek törlesztőrészletének.

A Fidesz-frakcióvezető az ATV Egyenes Beszéd című műsorában több kérdés után árulta ezt el, de itt már azt is mondta: végső soron az sem elképzelhetetlen, hogy a kormány is beletegyen pénzt a mentőcsomagba. Arra viszont nem lát esélyt, hogy a Magyar Nemzeti Bank devizatartalékát is felhasználják ennek érdekében. Az már bizonyos: ha a novemberi határidőre nem lesz megállapodás a bankok és az ügyfelek között, a kormány a devizaalapú jelzáloghitelek forintosítását fogja végrehajtani. Rogán Antal ATV-s szereplése nyomán az is látszik: ha a bankok nem lépnek, az aktuális kormánypárti álláspont szerint minden devizaalapú jelzáloghitelt forintosítanának, a lakáscélú és a szabad felhasználású hiteleket is – összesen 510 ezer ilyen van, de a szabad felhasználású hitelesek közül azoknak segítenének, akik „lakáscélok” miatt adósodtak el.

Pénteken a kormányfő háza előtti éhségsztrájk után a Nem adom a házam mozgalom ígéretéhez híven a bankok fiókjait „gyalázta meg”
Pénteken a kormányfő háza előtti éhségsztrájk után a Nem adom a házam mozgalom ígéretéhez híven a bankok fiókjait „gyalázta meg”

Azaz a 130 ezer devizaalapú személyi hitelre és a 154 ezer devizaalapú gépjárműhitelre nem vonatkozna az akció. A Fidesz-frakcióvezető a kormánypárti frakciók múlt heti tanácskozásának záró sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy felszólítják a bankokat, módosítsák a devizahitelesekkel kötött szerződéseket, mégpedig az ügyfelek javára. Ha ezt nem teszik meg november 1-jéig, akkor a kormány olyan javaslatot terjeszt a parlament elé, mely akár a bankok kárára is, de segít a devizahiteleseken. Ezután – mint arról a Hír TV-ben beszámolt – számos aggódó bankártól kapott telefont, akik azt mondták neki:

„Ez egy ultimátum, rendkívül erőszakos üzenet”. A frakcióvezető, aki beszámolója szerint „udvariasságból” felvette az aggódó bankárok telefonját, igazából nem értette, miért beszélnek ultimátumról. „Mi csak az igazat mondjuk, ezek a devizahitel-szerződések hibás termékek, ezért a bankoknak kell a hibát helyrehozniuk.” Mi nem azt követeljük, hogy „engedjétek el a hiteleket”, csak tisztességes kondíciókat kérünk. A bankoknak nem kell visszamenniük arra az árfolyamra, mint amikor az ügyfelek a devizahiteleket felvették. Ha lehet, ne járjon rosszabbul a devizahiteles, mint ha forintban vette volna fel a hitelét. A kormányoldalon olyan megoldásban gondolkodnak, amelyik az árfolyamgátnál jóval kedvezőbb, hiszen az árfolyamgátas többet spórol – üzent még.

Azt is elmondta, nem bíznak abban, hogy november elsejéig megszületik az egyezség az ügyfelek és a bankok között, ezért már készítik elő a hitelszerződések módosítását lehetővé tevő törvényt, azért is, hogy a bankárok ne hivatkozhassanak a jogszabályi háttér hiányára a szerződésmódosítás kapcsán.

„Tudom, hogy ez lesz a kibúvójuk, holott jogi akadálya most sincs annak, hogy az ügyfél javára szerződést módosítsanak” – mondta Rogán Antal, de azonnal hozzá is tette: „kifejezetten megkérték” Varga Mihály nemzetgazdasági minisztert, illetve az általa vezetett szaktárcát, hogy folytassák a bankszövetséggel a szakmai konzultációkat november elsejéig is. Varga Mihály november 2-án akkor nyújtja be a parlamentnek a törvényjavaslatot, ha nem tudnak az ügyfelekkel megegyezni.

Zárószavazásra lesz megoldás

Valószínűleg a 2014-es költségvetés zárószavazására eshet a devizahitelprobléma végső megoldásának a bejelentése – jósolta egyik kormányzati forrásunk. Akkor ugyanis már pontosan látszik majd, hogy a választási győzelmet célzó, népszerűnek szánt intézkedésekre „mennyi megy el”. A múlt hét elején, még a bankokhoz intézett visegrádi ultimátum előtt Lázár János államtitkár azt mondta, hogy szerinte december 31-ig születik megoldás a jelzálog-fedezetű devizahitelek problémáira.

Lapunk figyelmét az egyik kormánytag felhívta arra, nyilván nem véletlen, hogy nem Varga Mihály miniszter tette a „bankellenes” bejelentést. Munkatársunk azon kérdésére, miszerint reálisan kalkulálhat-e a bankszövetség a devizahiteles mentőakció kapcsán azzal, hogy ha nagyobb teherre – sok százmilliárdos mínuszra – tesznek vállalást most, esetleg többéves bontással, akkor Orbán Viktor miniszterelnök, ha kormányon marad, csökkenti a bankadót a 2014-es választások után, a kormánytag úgy reagált: „Ne provokáljon!”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.