Lendületet vett az ipar

A hazai ipar júliusban 4,8 százalékkal növelte teljesítményét az egy évvel korábbihoz képest, s ezzel – két hónap kihagyás után – ismét pozitív adattal szolgált.

Immár megszokott módon ismét a járműgyártók tehettek rá egy lapáttal, ennek köszönhető, hogy a szektor kibocsátása júliusban nőni tudott. A részleteket egy hét múlva közli a Központi Statisztikai Hivatal, így azt is, mekkora megrendelésállománnyal rendelkeznek a szektor szereplői. Ebből lehet majd következtetéseket levonni a második fél év remélt konjunktúrájára.

A kép azonban nem annyira rózsás, ha a júniusi adatot vesszük alapul. Akkor az előrelépés mindössze 0,3 százalékos, ez a gyakorlatban a helyben járás szinonimájaként értelmezhető. Mindent egybevetve azonban nem lehet felhőtlen az öröm, az ipar júliussal bezáróan még mindig 0,7 százalékkal maradt el az egy évvel ezelőtti teljesítményétől, pedig tavaly a mércét sikerült olyan mélyre csökken, júliusban az előzetes adat szerint 421 millió euró volt a szufficit.

Így az első hét hónap 3,93 milliárd eurós többlete már csak 81 millióval haladja meg az egy évvel ezelőtti időszakét. Az euróban számolt export 4,45, az import pedig 4,04 százalékkal nőtt. Elemzők szerint az év végére a külkereskedelmi többletünk elérheti a hétmilliárd eurót

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.