Egyelőre maradhat a pénzeső

A vártnál kevesebb állás keletkezett augusztusban az Egyesült Államokban, ezért a jegybank (Fed) valószínűleg mégsem csökkenti értékpapírvásárlásait szeptemberben, ahogy a piaci szereplők gondolták, hanem vár még legalább egy hónapot.

A munkaügyi minisztérium közleménye szerint augusztusban 169 ezer munkahely keletkezett, kevesebb a 180 ezres elemzői várakozásnál. Igaz, a munkanélküliségi ráta 7,3 százalékra, csaknem ötéves mélypontra zuhant, de azért, mert kevesebben keresnek állást, s nem azért, mert többen dolgoznának.

Mint a Brookings Intézet tanulmánya rámutat, havonta 300 ezer munkahelynek kellene létrejönnie az amerikai gazdaságban, hogy a foglalkoztatás elérje a válság előtti szintet. Ám a statisztikai közlemény is utal rá, hogy az utóbbi tizenkét hónapban átlagosan alig több mint 180 ezer munkahelyet töltöttek be a munkaadók. Ráadásul a minisztérium felülvizsgálta a júniusi és a júliusi adatokat, s kiderült, 74 ezerrel kevesebb állás született, mint korábban gondolták.

A The New York Times azt emeli ki, hogy a munkahelyek zöme a kiskereskedelemben és a vendéglátóiparban jött létre, vagyis nemcsak az állások számával, hanem minőségével is baj van. A Fed döntéshozói alighanem eltöprengenek az új adatokon, s mégsem csökkentik a havi értékpapír-vásárlások értékét 85milliárdról 65milliárd dollárra, ahogy azt egyébként a piac már kezdte beárazni.

A Bloomberg emlékeztetett rá, hogy Charles Evans, a Fed chicagói tagbankjának elnöke azt mondta: az értékpapír-vásárlásokban megtestesülő, likviditásbővítő, élénkítő, a hosszú távú kamatokat alacsony szinten tartani hivatott programon mindaddig nem szabad változtatni, amíg a gazdaság nem bővül erőteljesebb ütemben, s az infláció nem közelíti alulról a kétszázalékos célt. A dallasi tagbank vezére, Richard Fisher – aki Evansszel szemben idén nem tagja a kamatról döntő nyílt piaci bizottságnak – azt hangoztatta csütörtökön: a programot úgy kell szűkíteni, hogy a pénzügyi piacokon ne keletkezzenek zavarok.

A Fed már korábban értésre adta, hogy a nulla százalékhoz közelítő alapkamatot fenntartja, amíg a munkanélküliségi ráta nem esik 6,5 százalék alá, s az infláció nem haladja meg a 2,5 százalékot. De az értékpapírvásárlási program fokozatos kivezetését már nem kötötte egyértelműen számszerű küszöbértékekhez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.