Gigantikus cégtemető Hevesben

Több mint félezer nehéz helyzetbe került cég vagyonát tüntette el, és további közel 160 társaság adócsalásához asszisztált az a bűnszervezet, amelynek 23 tagjára kedden csapott le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal bűnügyi szolgálata és a rendőrség egy több megyére kiterjedő közös akcióban.

A történet 2010-ben kezdődött. A hatóságoknak – a hivatalos közlések szerint – az szúrt szemet, hogy egy Heves megyei településre rövid időn belül több tucat céget jelentettek be egy címre. Az egri rendőrkapitányságon ügyészi utasításra közokirat-hamisítás gyanújával elrendelt nyomozás később megállapította: a cégek – amelyeket vezető tisztségviselőként ugyanaz a pár ember jegyez – semmiféle gazdasági tevékenységet nem végeznek, alkalmazottaik és vagyonuk sincs. A további nyomozást 2012-től közösen folytatta a NAV Észak-magyarországi Regionális Bűnügyi Igazgatósága és a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság, és – úgy tudjuk – a szervezet felgöngyölítésébe beszállt az Alkotmányvédelmi Hivatal is.

Végül együttes erővel derítették ki, hogy a meg nem nevezett hevesi település az eddig felderített legnagyobb hazai cégtemető egyik fióktelepe. Az oda bejelentett, felszámolás közeli állapotban lévő, hatalmas köz- és magántartozásokat felhalmozott társaságokat kiürítették, vagyonukat nyomtalanul eltüntették. Feltételezhetően részesedés fejében visszaadták a vagyonelemeket a cég „eltüntetését” kezdeményező eredeti tulajdonosainak, akik így az adók és közterhek, valamint a felhalmozott adósságok megfizetése nélkül „zsebre tehették cégük megmaradt vagyonát”. A kiürített társaságot a folyamat végén papíron a magyar hatóságok számára elérhetetlen külföldi vevőknek adták tovább a cégekkel szemben fennálló követelésekkel együtt.

A NAV és a rendőrség közel ezer munkatársa szeptember 3-án több megyében, összesen 320 helyszínen tartott házkutatást, és 23 gyanúsítottat vett őrizetbe csalás, költségvetési csalás, adócsalás, közokirat-hamisítás, csőd bűntett és más bűncselekmények gyanújával. Mivel a nyomozás adatai szerint egyes helyszíneken kisebb-nagyobb fegyverarzenált halmoztak fel a bűnszervezet tagjai, az akcióban közreműködtek a NAV Merkúr bevetési egységek és a Terrorelhárítási Központ kommandósai is. (Összességében hét engedély nélkül tartott lőfegyvert, nagy mennyiségű lőszert és két kiló feketelőport foglaltak le a hatóságok az akcióban.)

Közel százmillió forintnyi készpénzt (forintot és valutát), 16 ingatlant és 80 nagy értékű autót, valamint más értékes ingóságokat (főleg ékszereket) foglaltak még le, és befagyasztattak több mint kétszáz bankszámlát is. Ám ez a vagyon nemcsak a cégtemető működtetéséből származott. Mint az a NAV és a rendőrség szerdai sajtótájékoztatóján elhangzott, a bűnszervezet munkaerő-kölcsönzéssel összefüggésben is követett el milliárdos csalássorozatot. Főképp takarítással és vagyonvédelemmel foglalkozó cégek jelentették át dolgozóikat papíron munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó társaságokhoz, amelyek később más cégekhez jelentették át őket, olykor többször is. „Ebben a munkavállaló soha nem tudhatta, hogy éppen melyik vállalkozás alkalmazásában áll, noha olykor évekig ugyanannak a társaságnak az egyenruháját viselte, és folyamatosan ugyanazon a helyen dolgozott”, fogalmazott a NAV bűnügyi szolgálatának egyik illetékese. A munkaerő-kölcsönző cégek és azok szatelit vállalkozásai a dolgozóik után nem fizették meg a kötelező járulékokat és persze más adókat sem.

Rendőrök kísérik be az egyik gyanúsítottat az egri járásbíróságra
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.