A szántóföldeken nő a GDP

Az előzetes becsléssel azonos, félszázalékos növekedést mért a Központi Statisztikai Hivatal a második negyedévben az egy évvel korábbi időszakhoz képest. A bővülés azonban főleg annak köszönhető, hogy a tavalyi bázis olyan mélyre került, hogy közepes mezőgazdasági és építőipari teljesítmény is nagyot tudott javítani rajta.

Az első negyedévhez képest viszont mindössze 0,1 százalékos volt a hazai össztermékben (GDP) kimutatható többlet, ami stagnálást jelez. Az ágazatok számait tekintve egyedül a 17,2 százalékkal bővülő agráriumot és a 6,9 százalékos pluszt felmutató építőipart illeti dicséret.

Elég szomorú a magyar gazdaság egészére nézve, hogy a bruttó hazai termékből mindössze 3,5 százalékos aránnyal részesülő mezőgazdaságon áll vagy bukik az ország növekedése –mondta lapunknak Raskó György agrárközgazdász. A jelenlegi adatok szerint az agrárium tudja hozni a tőle elvárt idei húsz százalék körüli növekedést – tette hozzá. Az eső még időben érkezett, így a növénytermesztésben biztonsággal elérhető a húszszázalékos vagy e feletti bővülés. Az állattenyésztés azonban mínusszal zár. A mezőgazdaság most besegít, de hiába tekinti a Fidesz-kormány húzóágazatnak, hosszabb távon az agrártermelési érték csökken. A közgazdász ezt a földtörvény módosítására vezeti vissza, amely a bevételek többségét hozó, hatékonyan termelő nagy gazdaságok számára hátrányos, és a kisebb családi vállalkozásoknak kedvez.

Az építőipart sem a történelmi mélységbe zuhant lakásépítések, hanem az uniós támogatással megvalósult közúti és vasúti infrastruktúrafejlesztések húzták ki a csávából, s az uniós forrásokra e téren továbbra is lehet alapozni. Az ipar teljesítménye 0,8 százalékkal csökkent 2012 azonos időszakához képest. A húzóágazatok közül a külpiaci kereslet visszaesését megsínylő gyógyszeripar vesszőfutása, illetve az exportra dolgozó járműipar megerősödése érdemel említést.

A szolgáltatásoknál minimális, 0,1 százalékos éves bővülést mértek. Az egy soron szereplő vendéglátásnál és kereskedelemnél még nem érződött az erős nyári turistaszezon, itt 1,9 százalékos visszaesést mértek, az infokommunikációt viszont 1,1 százalékos bővülés jellemezte.

Többet hagytunk a kutaknál

A KSH első gyorsbecslése szerint júliusban 1,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakához képest. Az élelmiszer-, valamint a nem élelmiszer kiskereskedelemben egyaránt egy-egy százalékos többletet regisztráltak, míg az üzemanyag-kiskereskedelemben 2,9 százalékkal nőtt az értékesítés.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.