Vihar egy pohár tejben

Az új-zélandi ipari minisztérium kezdeményezésére elvégeztetett bakteriológiai vizsgálatok tisztázták a Fonterrát, azaz a világ legnagyobb tejipari cégének termékei nem tartalmaztak botulizmust okozó toxinokat.

A korábban szennyezettnek tartott, s emiatt a boltok polcairól világszerte levetetett Fonterra fehérjekoncentrátumok teljesen veszélytelenek, emberi fogyasztásra alkalmasak – állapította meg a szaktárca az általa elvégeztetett laboratóriumi vizsgálatokra hivatkozva. Amint azt Scott Gallecher, az ipari tárca képviselője bejelentette, a tejből előállított fehérjekoncentrátumban talált baktérium nem a Clostridium botulinum, következésképpen nem is termelhetett az emberre veszélyes mérgező anyagokat.

Az ügy előzménye, hogy augusztus elején a kínai élelmiszer-biztonsági hatóságok több Fonterra-szállítmányt is zároltak azzal a gyanúval, hogy azokban elszaporodtak a botulizmust okozó mérgeket termelő baktériumok. Erre hivatkozva számos országban elővigyázatossági intézkedéseket vezettek be, sok helyütt egyszerűen betiltották a legnagyobb új-zélandi vállalat termékeinek forgalmazását.

Legfontosabb felvevőpiacukon, Kínában részleges korlátozásokat vezettek be, míg Oroszországban teljes importstopot rendeltek el a Fonterra készítményeire. A szigetország kormánya több hazai és külföldi független laboratóriummal vizsgáltatta be az ominózus 42 tonnányi baktériumszennyezett szállítmányt, ami az egyik új-zélandi szövetkezeti feldolgozóüzemből származott. Találtak is baktériumot, de „csak” Clostridium sporogenest, ami a jelen ismeretek szerint teljesen veszélytelen az emberre.

A batktériumtörzsek egyes mintákban ételmaradvánnyal keveredhettek – ez a legtöbb, amit a vizsgálatok megállapítottak. A Fonterránál megkönnyebbüléssel fogadták az eredményeket, s hangsúlyozták, hogy amint eddig, úgy ezután is kiemelt figyelmet szentelnek a gyártástechnológia tisztaságára, biztonságára. A Fonterra szövetkezeti értékpapírjainak kereskedését a botrány kirobbanása óta felfüggesztették az aucklandi tőzsdén, így a tulajdonosok elkerülhették a negatív hírekból fakadó váratlan veszteségeket.

Theo Spierings vezérigazgató reményei szerint az importkorlátozásokat napokon belül hatályon kívül helyezik, s az élet visszatérhet a rendes kerékvágásba. Arról nincs hír, hogy a Fonterra tejfelfdolgozó egységének igazgatójával mi lesz. Gary Romano augusztus elején, a botrány kirobbanásakor önként és azonnali hatállyal lemondott. Terhére rótták, hogy félrevezető információkat közölt arról, mely termékekbe kerülhetett a szennyezett tejporból.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.