Az MVM-é lehet a Főgáz

A kormány szándékai szerint az állami MVM vásárolhatná meg a német RWE tulajdonában lévő kisebbségi Főgáz részvénycsomagot – értesültünk annak kapcsán, hogy az energetikai kiszivárogtatásoknak helyt adó Energiafocus.hu közölte, eladó az RWE-nél lévő pakett.

A német cég esseni központja lapunkkal azt közölte, folyamatban lévő megbeszéléseket vagy piaci feltételezéseket nem kívánnak véleményezni. Más források szerint csak most kezdődtek a tárgyalások, a zárás még távoli. Annál is inkább, mert a magyar kabinet több vasat tarthat a tűzben: korábban a Tigázról és a GDF Suezről röppentek fel hasonló feltételezések. A magyar kormány ezzel a vételárat igyekezhet leszorítani. Ám ismereteink szerint az RWE is annak adná a csomagot, aki többet kínál érte. Korábban az orosz Gazprom merült fel lehetséges érdeklődőként. Az is kérdés, az MVM-nek lenne-e még pénze szolgáltatókra, ha az E.ON 260 milliárdba kerülő gáznagykereskedő és tároló cégének kifizetéséhez is szüksége van 71 milliárdnyi adófizetői forrásra.

Az MVM-nél a téma kapcsán lapunknak leszögezték: az MVM csoport jelenleg a már korábban bejelentett gázipari társaságok megvételének zárására és az új társaságok integrálására összpontosít.

Szakértők szerint, noha a Főgáz kisebbségi csomagjáról van szó, a többséget birtokló fővárosi önkormányzat jelentős befolyást enged az RWE-nek az irányításba. A gázszolgáltató ráadásul a „multik” uralta szektort sújtó kormányzati intézkedések ellenére folyamatosan többmilliárdos nyereséget hoz, amit tulajdonosai – a többi energiaszolgáltatótól többnyire eltérően – teljes egészében fel is szoktak venni.

Az RWE ugyanakkor ragaszkodni látszik az Elmű-Émász áramszolgáltatókban birtokolt többségi, irányító csomagjához. A tőzsdén is jegyzett Elmű most megjelent féléves mérlege szerint tavalyi, nemzetközi számviteli szabványok szerinti féléves, 11,7 milliárdos nyereségük idén június végén 12,2 milliárdra nőtt. Az Émásznál ugyanez az adat a tavalyi 5,6 milliárd után idén 5,2 milliárd. A csoportnál lapunkkal közölték: a magyar szabályok szerinti eredményük mindkét esetben jelentős esést mutat, és jóval szerényebb a tőzsdei szabályok alapján kimutatottnál.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.