Máris újraszabnák a trafiktörvényt

A gyerekek védelmére hivatkozva írnák át a trafiktörvényt, de a valós cél más lehet.

Újraszabályoznák a trafikok működését. A Magyar Hírlap kormányzati forrásra hivatkozva tegnap arról számolt be: a gyermekek, illetve a fiatalkorúak védelmére hivatkozva megtiltanák nemzeti dohánybolt üzemeltetését az iskolák százméteres körzetében. 

Nem lehetne dohányt árulni az olyan, 2500 négyzetmétert meghaladó kereskedelmi területű üzletházakban, vagyis a hipermarketekben és bevásárlóközpontokban sem, melyek mozit, játékboltot vagy játszóházat működtetnek. Mint arról beszámoltunk: országszerte számos oktatási intézmény közelében nyitottak trafikot.

Forrásaink szerint viszont inkább arról lehet szó, hogy az új trafikrendszer júliusi indulása óta kiderült: a forgalom aránytalanul nagy része a hipermarketekhez telepített dohányboltoknál csapódik le, és ezt az egyenlőtlenséget próbálja a kormány valahogy korrigálni. Amennyiben az elképzelésből törvénymódosítás lesz, az érdekes helyzeteket is teremthet: egy trafik áthelyezése ugyanis sokmilliós többletköltséget jelent a nemzeti dohányboltok nemritkán Fidesz-közeli üzemeltetőinek.

Mint arról elsőként a Népszabadság beszámolt: a 19 Auchan hipermarketnél például Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester testvére, Mészáros János fideszes önkormányzati képviselő, illetve az alpolgármestere, Mészáros László családi üzletei árulják a dohányt.

Vámos György, a kereskedelmi szövetség főtitkára szerint egy ilyen törvénymódosításnak nem lenne különösebb értelme. Egy hipermarkettől száz vagy kétszáz méterre telepített trafikot a jellemzően autóval érkező vásárlók ugyanúgy igénybe tudják venni, miközben az utcán akkor is elmennek a gyerekek a trafikok előtt, ha azok nincsenek az iskola közvetlen közelében. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.