Kezd összeállni az E.ON-vételár

Lapunk információi szerint az MVM közel 140 milliárd forintos hitelfelvételt tervez az E.ON 260 milliárd forintba kerülő gáznagykereskedő és -tároló cégének megvásárlására. A hitelt bankkonzorcium szervezné. Ebbe nem értendő bele a Bank of Chinától várható, ennél nagyságrendekkel kisebb tétel, amit nem az E.ON-ügyletre, hanem általános célokra fordítanának – szögezték le forrásaink.

Az MVM tegnapi, újabb rendkívüli közgyűléséről kiadott cégközlemény szerint az állami tulajdonost képviselő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) 71milliárd forint kölcsönt ad az MVM-nek az E.ON-ügylet lebonyolításához. Később viszont már tőkeemelési tervet említenek: információink szerint a kölcsönt később részben vagy egészben tőkévé alakíthatják. A kettő közötti különbség, hogy míg a hitelt az állam kamatokkal növelten visszavárja, addig a tőkeemelést nem. Kérdés az is, hogy a 71 milliárd forintot az állam honnan teremti elő –az illetékesektől lapzártánkig erre vonatkozó kérdéseinkre nem kaptunk választ. A vételár fennmaradó részét, 52 milliárd forintot Baji Csaba elnökvezérigazgató korábbi közlése szerint az MVM saját forrásból már korábban félretette. Az MVM az ügylet zárását szeptember 30-ig ígéri – az E.ON felé vállalt állami fizetési garancia szintén eddig hatályos. A közlemény az E.ON-vásárlást az MVM történetének legnagyobb ügyletének nevezi.

Amennyire adakozó az állam az MVM irányába, annyira megbocsátó az állami vállalat saját, bukdácsoló gyermeke, a Vértesi Erőmű iránt: a tegnapi közgyűlésen ugyanis arról is döntöttek, hogy az erőműtársaságnak az MVM felé fennálló tartozásából legfeljebb nyolcmilliárdot elengednek az áramtermelő fizetőképességének fenntartása érdekében. Ezt az erőmű saját bányája, a márkushegyi működtetési veszteségeivel, illetve a termelt áram alacsony piaci árával magyarázzák.

A Vértesi Erőmű évtizedek óta anyagi problémákkal küzd. Egy az előző vezetés által 2008-ban, Kapolyi László baloldali vállalkozóval tervezett és kútba esett ügyletsorozat folytán 2010-ben csődbe jutott, 2011-ben megállapodott a hitelezőivel, és kikerült az eljárás alól. Akkor az MVM bejelentette, hogy a hitelezők kifizetésére négymilliárd forint hitelt nyújt a Vértesi Erőműnek, de további hasonló lépéseket nem tervez, mert az átszervezés, illetve az áramszámla „szénfillér” tételéből befolyó évi több milliárd forint nyomán szerintük a társaság képes az önfenntartásra. A két állami cég közötti hitelviszonyokkal kapcsolatos tudakozódásunkra az elmúlt évek során nem kaptunk konkrét válaszokat, ám a most elengedett összeg mértékéből arra következtethetünk, hogy az elmúlt évek során további hitelnyújtásokra is sor került.

A Vértesi Erőművet az előző kormány alatt be akarták zárni, ám az Orbán-kormány térségi foglalkoztatási okokból a fenntartás mellett tett hitet.

Virtuális erőműben a volt Kontrax-vezér

Ma egy 143 megawattos, úgynevezett virtuális erőművet irányít Dicső Gábor – derült ki a 90-es években az irodatechnikai profilú Kontrax vezetőjeként ismertté vált vállalkozó tájékoztatóján. Bevallása szerint már több mint tíz éve az energetikában utazik. Cége, a VPP Energy központja 2011 óta több, távhőt is előállító, önkormányzati, illetve magyar magántulajdonú gázerőmű áramtermelését hangolja össze. Rendelkezésre állásukért az országos áramegyensúlyt fenntartó állami Mavir is fizet. (M. I.)

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.