Elhagyja Amerikát a Vodafone

Küszöbön áll az utóbbi tíz év legnagyobb vállalati üzlete, amelynek keretében a brit Vodafone megválna az amerikai Verizon Wireless mobilszolgáltatóban lévő 45 százalékos részesedésétől.

Az amerikai piac legnagyobb mobilcégének egyedüli tulajdonosa ezzel az anyavállalat, a Verizon Communications lesz, amennyiben a 100-130 milliárd dollárosra becsült megaüzlet létrejön.

Az előző, 183 milliárd dolláros csúcs is a Vodafone nevéhez fűződik, a brit cég a mobilpiac legintenzívebb terjeszkedési fázisában, még 2000-ben vette át az irányítást a német Mannesmann AG-nál egy azóta is sokat vitatott ellenséges felvásárlási folyamat eredményeként. A németek D2 néven működő mobilszolgáltatója azután Vodafone D2 néven működött tovább.

Most a felek egyelőre csak annyit ismertek el, hogy intenzíven tárgyalnak egymással. Bár megegyezési kényszer nincs, a Vodafone számára tűnik fontosabbnak az ügylet nyélbe ütése, ezzel ugyanis bőséges forráshoz jut ahhoz, hogy az adósságválság közepette gyengébben teljesítő európai érdekeltségeit rendbe szedje, s egyben átalakítsa stratégiáját, az üzletmenetben az eddiginél sokkal nagyobb szerepet szánva a kábeles szolgáltatásoknak. A Vodafone kiszáll azokból a mobilszolgáltatókból, amelyekben csak kisebbségi szerep jut számára, így tett francia, lengyel és számos ázsiai érdekeltségével. A mobilpiacon ugyanis a telítődés jelei látszanak, a haszonkulcsok beszűkülésével a gigantikus profitok ideje egyszer s mindenkorra lejárt, ezért a globális piacon a China Mobile mögé szorult briteknek sürgősen más befektetési-fejlesztési lehetőségek után kell nézniük. A kombinált – tévé, internet, telefon – szolgáltatást nyújtó cégek viszont felértékelődtek, a britek a legnagyobb német szolgáltató, a Kabel Deutschland tízmilliárd dolláros idei megvásárlásával ezen a területen nagyot léptek előre, s nemrég – a Bloomberg információja szerint – az olasz Fastwebre is szemet vetettek. A cég részvényeseinek mindenesetre tetszene az üzlet, ezt jelzi, hogy 2002 óta nem látott mértékben, 9,6 százalékkal erősödött az árfolyam a megegyezés közeledtének hírére, 13 milliárddal 155 milliárd dollárra hizlalva a Vodafone piaci értékét.

A 133 milliárd dollárt érő Verizon számára a hatalmas vételár előteremtése a feladat, a cég bankok sorával tárgyal, hogy tíz-tízmilliárd dolláros tételekből legalább hatvanmilliárdot összeszedhessen. Maga a 133 milliárdos összeg egyébként az elemzők szerint reális. A Verizonnak is sokat jelent, ha megszabadulhat csendestársától, amely éveken át milliárdos osztalékokat vett ki és vitt haza az amerikai piac legnagyobb és legnyereségesebben működő, 118 millió előfizetővel rendelkező mobilszolgáltatójából.

Hogy a békés szakítás teljes lehessen, a Verizon vélhetően megválik a Vodafone Italiában lévő 23 százalékos, 5,3 milliárd dollárt érő részesedésétől.

Az amerikai piacon egyébként egymást érik a nagy bejelentések. A piacon harmadik Sprint Nextelben 21,4 milliárd dollárért jutott irányító szerephez múlt hónapban a japán Softbank, míg a Deutsche Telekom májusban egyesítette a T-Mobile USA szolgáltatóját a MetroPCS Communicationsszel. Egyedül a piacon második, az AT & T környékéről nem érkezett hír tulajdonosi átrendeződésről.

A Verizon 130 milliárd dollárért saját kezébe veheti a sorsát
A Verizon 130 milliárd dollárért saját kezébe veheti a sorsát
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.