Az élénkítés az elsődleges

A Bank of England addig semmiképp sem emel az eddigi legalacsonyabb, félszázalékos brit alapkamaton, amíg a 7,8 százalékos munkanélküliség nem csökken hét százalék alá – derült ki Mark Carney jegybankelnöknek a nottinghami egyetemen tartott beszédéből.

Erre valószínűleg még legalább három évet várni kell, az irányadó rátát azonban akkor sem kezdik el automatikusan növelni, ha a célt elérik: ehhez a munkahelyek, a jövedelmek és a lakossági kiadások fenntartható ütemű, stabil élénkülésére is szükség van – tette hozzá. A július elején munkába állt Mark Carney legfőbb céljának egye-

lőre a gazdasági növekedés ösztönzése tűnik, aminek hátterében az a tény állhat, hogy Nagy-Britannia versenytársaihoz, a többi között az Egyesült Államokhoz és Kínához képest lassabban lábal ki a válságból. Az elnök ezen álláspontja eddig is ismert volt, új információval szolgált viszont a befektetőknek azzal, hogy a jegybank enyhíti a kereskedelmi bankoknak előírt hitelfedezeti követelményeket. Megnyugtató tőkemegfelelési és tőkeáttételi mutatók esetén az „üt közők” csökkentésével 90 milliárd fonttal több lakás- és vállalkozói hitel élénkítheti a gazdaságot.

Mark Carney – minden a munkanélküliségi adaton múlik
Mark Carney – minden a munkanélküliségi adaton múlik
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.