Keserű mézeshetek

– A házasság megköttetett. Most majd kiderül, hogyan tudnak együtt élni a felek – kommentálta szűkszavúan megkeresésünkre a Takarékbank tegnapi közgyűlését Varga Antal. Az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) ügyvezetője a múlt héten mondott le a Zirci Takarékszövetkezet elnök-ügyvezető pozíciójáról, és megszüntette takarékszövetkezeti tagságát is.

Varga Antal ezt a takarék pénteki közgyűlésén jelentette be, azon a tulajdonosi ülésen, amelyen a július elején elfogadott, a takarékszövetkezeti rendszert átalakító törvény értelmében – a többi szövetkezethez hasonlóan – el kellett fogadniuk a központilag kidolgozott, rájuk erőszakolt új alapszabályukat. Az OTSZ ügyvezetője döntését lapunknak azzal indokolta:

„Engem a tagok elnöknek választottak meg, nem a Takarékbank fiókvezetőjének.” A takarékok érdek-képviseleti szervezetében azonban megtartja posztját, mert Demján Sándorral, az OTSZ elnökével úgy határoztak: minden eszközzel addig küzdenek, amíg a takarékszövetkezeteket sújtó törvény jogsértő rendelkezései érvényben vannak. A jogszabály azonban nem sok teret enged az ellenállásnak.

Miként az elmúlt hetekben a takarékok saját új, központilag írt alapszabályait, valamint a Takarékbankban eddig meglévő elsőbbségi részvényeik leadását, úgy a pénzintézet tegnapi közgyűlésének napirendi pontjait is kénytelen voltak elfogadni a szövetkezetek – ellenkező esetben elveszítik működési engedélyüket. Mivel a takarékok képviselőinek csak az „igen” gombot kellett nyomogatniuk, véleményüket pedig megtartották maguknak, így a közgyűlés meglehetősen gyorsan és zökkenőmentesen zajlott. Egyéb lehetőségük nem lévén, a szövetkezeti vezetők hozzájárultak ahhoz, hogy az állam többséget szerezzen a Takarékbankban, átvegye az irányítást a pénzintézet felett, azon keresztül pedig lényegében irányítása alá vonja a teljes szövetkezeti hitelintézeti szektort.

A Takarékbank tegnapi közgyűlésén négy napirendi pontban kellett „dönteniük” a tulajdonosoknak. Először a pénzintézet új, az állami bábáskodás mellett nemrég létrehozott Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete által kidolgozott alapszabályát fogadták el. A legfontosabb változást az jelenti, hogy a törvényben a Takarékbanknak biztosított speciális jogokat beemelik a dokumentumokba.

Ennek megfelelően a pénzintézet a takarékokra nézve kötelező szabályzatot fogad el a kockázatkezelés részletes szabályaival, a hitelezéssel, a betételhelyezéssel és a befektetési politikával kapcsolatban, előírhatja a követendő üzletpolitikát, a közös marketingtevékenységet és az egységes informatikai rendszer kialakítását. A Takarékbank ellenőrzi a takarékok működését, az előírások betartását, és ha valamit nem talál rendben, felfüggesztheti, de le is válthatja a szövetkezet vezetését. A szövetkezetek felett így erős kontrollt szerző Takarékbank a második napirendi pont megszavazásával mindjárt többségi állami tulajdonba került.

A takarékok hozzájárultak ahhoz, hogy a Magyar Posta 655 millió forinttal megemelje a pénzintézet tőkéjét, és így maga is tulajdonossá vált. A korábban 39,5 százalékos részvénycsomagot szerző Magyar Fejlesztési Bankkal (MFB) együtt így az állami befolyás mértéke 51 százalékra emelkedett – a fennmaradó, kisebbségi csomagon a takszövök osztoznak. Ezután a takarékok döntöttek az új, „C” sorozatú Takarékbank-részvények kibocsátásáról: ezek a papírok váltják a szövetkezetek eddigi elsőbbségi részvényeit.

Utolsó aktusaként a közgyűlés döntött az igazgatóság és a felügyelőbizottság megújításáról. Az igazgatóság tagja maradt Szabó Levente vezérigazgató-helyettes és Brezina Szabolcs ügyvezető igazgató. (Az utóbbi másfél hónapban egyébként megbízott vezetőként Szabó Levente irányította a Takarékbankot, miután Csicsáky Péter elnök-vezérigazgató a szövetkezeti rendszert átalakító törvény elfogadása után lemondott posztjáról.) Bekerült az igazgatóságba Vida József, a Szentgál és Vidéke Takarékszövetkezet elnök-ügyvezetője, valamint Vojnits Tamás, aki kormánybiztosként irányítja a szövetkezeti rendszer átalakítását, Szarka Zsolt, a Magyar Posta vezérigazgatója, valamint a legnagyobb egyedi tulajdonost, az MFB-t képviselő Nagy Csaba és Nyikos Péter. (Vagyis a vezetésben 4-2 arányban ülnek az állami és a szövetkezeti emberek.)

A felügyelőbizottság tagja lett Kultné Mátyás Rita, a Mohácsi Takarék Bank elnök-vezérigazgatója, Hartmann Imre, a Pannon Takarék Bank elnöke, Bede József, a Szabolcs Takarékszövetkezet elnök-ügyvezetője, Lontai Dániel, a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezetének elnöke, Urbán Zoltán, az MFB vezérigazgató-helyettese, és a Magyar Postát képviselő Hadházyné Burucs Magdolna Judit. (Ebben a testületben tehát az arány 3-3.)

Csinosítják a Takarékszövetkezetet az állam érkezésére
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.