Tarolnak a lengyelek

Harminc nap türelmi időt mégis kapnak a kereskedők – változatlan határidő mellett – a kasszacserére. Miközben a szaktárca és az adóhatóság illetékesei vitáztak, utánajártunk a hat engedélyes gépnek. A hatból ötöt ugyanaz a lengyel cégcsoport gyártja, négy teljesen ugyanaz.

Harminc nap türelmi időt kapnak az augusztus 31-ig átállásra kötelezett kereskedők a megfelelő pénztárgépek beszerzésére: a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szeptember elsejétől a hónap végéig csak azt ellenőrzi, hogy az üzembe helyezési kódot igényelték-e az adóhatóságtól a kereskedők – mindezt Pankucsi Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adóügyekért felelős helyettes államtitkára mondta a Kossuth rádióban. A határidő a kereskedők 70 százalékát, kiskasszás kereskedőket és vendéglátósokat érinti. Október elsejétől a NAV azt is ellenőrzi, hogy az átállásra kötelezettek rendelkeznek-e már új géppel vagy érvényes, a gyártó által visszaigazolt megrendeléssel. Emlékezetes: múlt héten a könnyítés tárgyában vita bontakozott ki a tárca és a NAV között, az ügyben szombaton egyeztettek. Az ellenőrzések kapcsán Pankucsi kifejtette: nem a bírságolás a cél, hanem, hogy a vállalkozásokkal együtt küzdjenek a feketegazdaság visszaszorítása ellen.

Múlt pénteken két újabb, online adatkapcsolatra képes pénztárgép kapott engedélyt a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivataltól. A Nemzetgazdasági Minisztérium közlése szerint a LA Pénztárgép Kft. Sento típusú gépre, a Micra-Metripond Kft. Mini típusú pénztárgépre kapott forgalmazási engedélyt, és további kérelmek elbírálása van folyamatban. Az MKEH honlapján az engedélyes gépeket listázó dokumentumban tegnap lapzártánk idején sem volt feltüntetve ez a két gép.

Komolyabb kérdéseket vet fel, ha a tények mögé nézünk. A Sento ugyanaz a gép, egy lengyel gyártónak a gépe, amelyet a Laurel Számítástechnikai Kft., a Micra-Metripond Kft. és a Montel Informatika Kft. forgalmaz. Forgalmazója az LA Pénztárgép Kft., amelynek bejegyzésére 2013. július 18-án került sor, ami azért érdekes, mert a jelenlegi forgalmazók eddig azt hangsúlyozták, hogy a gépek fejlesztése, tesztelése és engedélyeztetése többhavi munka eredménye. Az, hogy egy július közepén bejegyzett cég gépe kapott engedélyt, azt jelentheti, hogy a forgalmazók valójában semmilyen hozzáadott értéket nem adnak a külföldi fejlesztésű géphez, de azt is hogy e friss cég valamilyen hátszéllel tudta venni az akadályt. Utóbbi is igaz lehet, hiszen egyik tulajdonosa az az OPT Kft. (Országos Pénztárgép-technikai Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.), amely honlapja szerint az ugyanezt a modellt engedélyeztető Laurel-csoport tagja. Lapunknak a Laurel ügyvezetője megerősítette az együttműködést az OPT-vel. Az LA másik tulajdonosa a LAC Zrt., amelynek egyedüli részvényese Horváth László.

A Micra-Metripond eddig is rendelkezett engedélyes géppel, a Mini nevű modellje a második, amit a piacra dobhat. Ennek gyártója a cég lengyel többségi tulajdonosa, az EZLAB. Az EZLAB tulajdonosa pedig az a lengyel cég, a Novitus SA, amely a másik négy engedélyes gépet gyártja. A Novitus tőzsdei cég, az EZ-LAB fölött 2010-ben szerzett irányító befolyást. Lapunk az ügyben kereste a Gazdasági Versenyhivatalt is, választ egyelőre nem kaptunk.

Az első engedéllyel rendelkező pénztárgép. Messze a sorozatgyártás
Az első engedéllyel rendelkező pénztárgép. Messze a sorozatgyártás
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.