Nem csak hazai pályán

Számos tőkeerős vállalkozás nemcsak szűkebb környezetében talál támogatásra érdemes célokat, hanem hazájának határain túl is. A férfidivat területén jól csengő névvel rendelkező német Olymp cég ezek egyike.

Az 1951-ben alapított, ingek, nyakkendők, pólók és kötöttáru gyártásával foglalkozó vállalkozás ma is a Bezner család irányításával működik, jelenleg 564 főt foglalkoztat. Forgalma tíz év alatt több mint háromszorosára nőtt, tavaly megközelítette a 190 millió eurót, termékeinek 32%-a külföldi piacokon talál gazdára.

Európa egyik vezető inggyártó cége régóta részese a gyermekeket és fiatalokat segítő programoknak, amelyet 2008 óta saját alapítványán keresztül folytat. A középgeneráció képviselője, Eberhard Bezner fiával, Markkal, és lányával, Birgit Fischer-Beznerrel ekkor indította útjára egymillió eurós összeggel az Olymp-Bezner Alapítványt. Árvaházak, napközi és gyermekotthonok, gyermek- és ifjúsági klinikák támogatását, valamint az iskoláskorúak oktatásának, szakképzésének és egészséges fejlődésének támogatását tűzték ki célul, ami immár nemcsak szűkebb pátriájukban, a baden-württembergi Bietigheim-Bissingenben érhető tetten, hanem annál jóval távolabb is.

Hazai „pályán” a vállalat számos tartományi projektben vesz részt. Kezdetektől fogva tízezer euróval segíti az egyik helyi iskolában a fogyatékos gyermekek zenei nevelését, 2012 óta pedig egy a ludwigsburgi gyermekklinikát támogató egyesület munkáját. Utóbbi olyan családokat karol fel – hangsúlyozottan származásra, bőrszínre és vallásra való tekintet nélkül –, amelyek élete drámai módon megnehezült gyermekük súlyos balesete, krónikus betegsége, életveszélyes egészségkárosodása vagy korai születése miatt. Az alapítvány az orvoscsoport bevonásával folyó utógondozást és tanácsadói tevékenységet tavaly háromezer, idén ötezer euróval támogatta.

Az Olymp-Bezner Alapítvány figyelme a Németországtól távol fekvő vidékekre is kiterjed – ennek oka nem kis részben az, hogy az Olymp cég termelésének egy része határain kívül zajlik. Bekapcsolódott egy Thaiföld és Mianmar határán fekvő, burmai menekülteket fogadó, ingyenes ellátást nyújtó klinika életébe, több más német céggel karöltve egy mianmari gyermekotthon fenn- és karbantartásába, valamint egy Ranguntól 300 km-re fekvő árvaház támogatásába.

Brazíliában a szakképzés áll a középpontban: Sao Paulóban az alapítvány testi fogyatékos és vak fiatalok alapszintű angol és számítástechnikai tudásának megszerzéséhez járul hozzá az Oped Door elnevezésű projekt keretében (számos más külföldi szponzorhoz hasonlóan), s részt vállal egy bölcsőde, egy általános iskola és több szakiskola fenntartásában is. Az utóbbiakban többek között társadalmi, állampolgári és kereskedelmi ismereteket és sokféle szakmát oktatnak. Rádió-, tv- és autószerelőket, esztergályosokat, nyomdászokat, elektrotechnikusokat képeznek, szabás-varrást, háztartási ismereteket, beteggondozást, adatfeldolgozást, telekommunikációs és titkársági ismereteket oktatnak, és lehetőség nyílik az érettségi letételére is.

2013-ban az Olymp-Bezner Alapítvány tevékenységének fókuszába az a februárban megnyílt bangladesi iskola került, ahová 3–10 éves fogyatékos és hátrányos helyzetű gyermekek járnak. Egy helyi céggel összefogva kétszázezer dolláros indulótőkét sikerült összehozni, amely a szükséges berendezések beszerzését és a működtetést szolgálja. A létszám jelenleg 125 fő, ám az alapítók szándéka szerint hamarosan 200 fölé emelkedik.

Az utógondozást euróezrekkel segítik
Az utógondozást euróezrekkel segítik
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.