Kölcsönösen előnyös ügyletek

Keresd a nőt! Ott a jótékonyság. A 2. nemzetközi Jótékonyságsziget a formabontó, vadonatúj nagyközönségvásáron, a Csupa Nő kiállításon lesz látogatható 2013. szeptember 5–8. között. A civilstandon közel ötven hazai és külföldi szervezet mutatkozik be.

A köztudatban az él, hogy a jótékonyság terjesztése főleg női tulajdonság. Való igaz, a jótékonysági rendezvényeket többnyire nők szervezik, a családi adakozásnál is övék a döntő szerep. A civilszervezetekben, az önkéntes segítők között is sok a nő. De jelentős szerepük van a férfiaknak is. Főként ott, ahol a pénz áramlik a társadalmi ügyek piacán. A tárgyalóasztaloknál, ahol a céges, intézményes támogatásokról születnek döntések, nagyobb számban férfiak ülnek.

Az elmúlt tíz évben és főleg a Jótékonyságsziget projekt elindulása óta tapasztaljuk, hogy nagyon fontos megnyerni a céges és az intézményes partnereket, mert a támogatásuk egyelőre nélkülözhetetlen a hazai civil szektor szervezeteinek a bemutatkozásához.

A jótékonyság fontos motorja lehet a társadalomnak és a gazdaságnak is. A Jótékonyságsziget azzal a céllal indult el 2012-ben, hogy a közjóért dolgozó civilek ismertebbé váljanak, tárgyalási pozícióba kerüljenek a tematikus kiállításokon részt vevő vállalkozásokkal, és találkozhassanak a látogatókkal. Azért jött létre ez a fórum, hogy a társadalmi ügyek képviselői között rendszeres párbeszéd legyen, és egyre több kölcsönösen előnyös jótékonysági ügylet köttessen civilek és cégek, civilek és egyének, valamint civilek és civilek között.

A rendezvényen szóba kerül az is, hogy a jótékonyság szívügy vagy üzlet. Szívügy, amikor egyéni jóságról, egyéni adakozásról beszélünk. És teljesen természetes, hogy egy cég, hivatal számára a közügy megoldása üzletpolitikai, rövid és középtávú stratégiai döntés kérdése. De, mint tudjuk, egy ponton ez a két szerep azonos: mindkét esetben emberi döntés – érzés, érintettség – is állhat az együttműködések mögött. Állhat-e együtt egy közös célért ez a két szerep?

A válasz határozott igen! A jótékonyság nyertes-nyertes (win-win) alapon is megvalósulhat. A cégek jó hírnevének alakításához a civilszervezetekkel való együttműködés, valamint a társadalmi felelősségvállalásból kivett rész nagyban hozzájárulhat. És fordítva, ha a civilszervezeteket minél többen támogatják – nemcsak pénzzel, hanem pl. idővel, tudással, és nemcsak az állam és az egyének, hanem egyre több cég is –, akkor sokkal többet tudnak tenni az esélykiegyenlítődésért, a közjóért.

A Jótékonyságszigeten számos szakmai és közönségprogram, pódiumbeszélgetések, közgondolkodást alakító kerekasztal-beszélgetések, kulturális és sportbemutatók, gyerekjátékok várják a társadalmi jólét iránt elkötelezett nőket és férfiakat, cégvezetőket és önkénteseket. A közéleti pódiumon szakértők népszerűsítik a családbarát közgondolkodást, a nők és a férfiak tanácsokat kaphatnak a harmonikusabb együttműködésre, és szó lesz a nők áldozattá válásának elkerüléséről is.

Filmpremier is lesz a Jótékonyságszigeten: az Északi Támpont Egyesület gondozásában, a Nemzeti Együttműködési Alap támogatásával forgatott Hétköznapi hősök c. sorozat idei történetei a család fogalmát járják körbe. A három film eltérő élethelyzetű, példaértékű családmodelleket mutat be.

A Jótékonyságsziget szakmai kísérő eseménye a Nemzetközi Visegrádi Alap (IVF) támogatásával és a Linum Alapítvány szervezésében megvalósuló nemzetközi konferencia, ahol szó lesz civil társadalmi modellekről, határokon átívelő összefogásokról, támogatásokról, partnerségről.

Támogatói háttér: Nemzetközi Visegrádi Alap (IVF), Emberi Erőforrások Minisztériuma, Magyar Marketing Szövetség, Hungexpo Zrt., Linum Alapítvány, Szabad Eklektikus Műhely Egyesület, ClubNetCet Egyesület, CCO Magazin, RG Stúdió, Civil Rádió, Prominart Kommunikáció, Zseron Licit Szalon. Szervező: Civilkomp Alapítvány.

Körvonalazódó együttműködések – üzleti reggeli a tavalyi rendezvényen
Körvonalazódó együttműködések – üzleti reggeli a tavalyi rendezvényen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.