Bordélyházi jótékonyság

Egy hajdani bordélyház, ma pszichiátriai gondozó ad otthont annak az egyhetes kulturális rendezvénysorozatnak, amelynek bevétele az épületben működő Ébredések Alapítvány munkáját támogatja.

A Kultúr8 fesztivál célja nem csupán a bevételszerzés, hanem a kapunyitás, hogy ebbe a kívülről titokzatos világba, az ott folyómunka eredményeibe azok is bepillantást nyerjenek, akik hasonló intézmény küszöbét amúgy nem lépnék át. Nem véletlen, hogy a 2013. szeptember 9–15. között zajló Kultúr8 a retrofilmklub izgalmas menüje mellett több interaktív programot is kínál. Mindenki ingyen vállalta a szereplést a jótékony cél érdekében, a látogatóktól nem kérnek belépődíjat, csak önkéntes adományt. Lesznek amatőr és profi előadók – például Lombos el Marci és a Juhász Attila Jazz Quartett, Patai Tamás és a 100 Tagú Cigányzenekar zenészei. Lesz „rendes” színház – a Tárt Kapuk Társulat és a Krétakör előadása –, improvizáció, közös tánc, meg kiállítás a Csorba Simon festőművész által vezetett művészetterápiás kör alkotásaiból.

A közösségi pszichiátriai gondozót működtető alapítványt 1991-ben hozták létre, az első Kultúr8 programot tavaly tartották. A szervezők szerint a mesés-mágikus-veszélyes VIII. kerület mélyén valami elkezdődött –egy apró fesztivál, egy kezdeményezés kezdete – a Kultúr8. Már születésekor nehéz volt bekategorizálni – hogy fesztivál-e inkább, vagy csak egy rejtőző közösség igyekezett bemutatkozni egy gangos udvarház három gesztenyefája alatt.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.