Csörte az adóhivatal és a szaktárca között: határidő van, kassza nincs

Az a kérdés, hogy szeptembertől mit fogadhat el az adóhatóság: a pénztárgép megrendelését, vagy megelégedhetnek a beüzemeléséhez szükséges kóddal.

Komoly csörte alakult ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) között arról, mit is kell teljesíteniük augusztus 31-ig azoknak a kereskedőknek, akiknek elvileg az állami pénztárgépcsere-akció első szakaszában, a hónap végéig kellene felváltaniuk meglévő hagyományos kasszájukat olyan masinával, amely online kapcsolatban van a NAV-val.

Engedéllyel rendelkező pénztárgép csak mutatóban van, a sorozatgyártás még nem indult el
Engedéllyel rendelkező pénztárgép csak mutatóban van, a sorozatgyártás még nem indult el

Lapunknak az NGM kommunikációs osztályán elmondták, hogy ma Pankucsi Zoltán adóügyekért felelős helyettes államtitkár egyeztet a NAV illetékeseivel a pénztárgépek beszerzése érdekében megtett lépésekkel kapcsolatos adóhatósági ellenőrzési gyakorlat kialakításáról. A megbeszélés fő irányvonala annak tisztázása, hogy jelen esetben mi tekinthető az adózó részéről elvárt jóhiszemű magatartásnak. Vagyis szeptembertől mit fogadhat el az adóhatóság: a pénztárgép megrendelését, ahogyan azt az NGM illetékesei gondolják, vagy megelégedhetnek a pénztárgép beüzemeléséhez szükséges kóddal is, ami a NAV álláspontja.

A polémia azért fontos, mert bár az átállás jogszabályi határideje nem változott, mindenki tudja, hogy azt nem lehet betartani, mert nincs legyártott pénztárgép. A Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal honlapján négy olyan forgalmazó szerepel, amely rendelkezik engedéllyel, de eddig csak három cégé emelkedhetett jogerőre, míg a negyediké csak szeptember 4-én lesz jogerős. A három jogerős engedély ugyanazt a lengyel gyártmányú pénztárgépet hagyta jóvá, vagyis, ha úgy értelmezzük, ma még nincs verseny a piacon. Ráadásul ezek a gépek is egyelőre csak elméletben léteznek, ugyanis egy pilotprogram keretében épphogy megkezdődött az éles üzemi tesztelésük, a sorozatgyártás még nem indult meg. Vagyis: az augusztus 31-i határidőig, ha a minisztérium tartja magát álláspontjához, úgy köteleznék a kereskedőket pénztárgéprendelésre, hogy a gépet, amelyet megrendeltek, legfeljebb papíron vagy nem működő verzióban, a polcon láthatták.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint az NGM rendelési felhívása – amelyet az érintett kereskedők és vendéglátósok is értetlenül fogadtak – felborította az előzetes, józan számításokat. A szövetség is rávilágít, hogy ellentmondás van az ellenőrző hatóság, vagyis a NAV és a szaktárca közlései között, mivel az NGM a pénztárgép megrendelését és az üzembehelyezési kódot együtt, míg a NAV csak az üzembehelyezési kód igénylését kéri az augusztus 31-i határidőig. Rendelni lehet ugyan pénztárgépet, de nem biztos, hogy az megfelel a kereskedőnek – írja az OKSZ, kifejtve, hogy az átállásra kötelezettek ma 518 különféle pénztárgépet használhatnak. A szervezet szerint az olcsóbb pénztárgépek hiánya több milliárd forint többletkiadással terheli a legkisebb vállalkozásokat.

További probléma, hogy még ma sem ismert azon mobilszolgáltatások előfizetői szerződéstervezete, amellyel biztosítják a pénztárgép és a NAV szervere közötti adatátvitelt. A mobil SIM chipek a pénztárgép adóügyi ellenőrző egységébe vannak beégetve, ám szerződéstervezet és általános szerződési feltételek hiányában a pénztárgép-tulajdonos, aki egyben előfizető is, egy sor fontos feltételét nem ismeri a szolgáltatás igénybevételének, amikor megrendeli a gépet.

A Magyar Telekom és a több szolgáltató megoldását is kínáló Mobil Adat Kft. múlt héten közölte, hogy nettó 2300 forint lesz a kiskasszák adatátvitelét biztosító szolgáltatás havi díja. Ennél több részlet azonban a határidő előtt egy héttel nem ismert. Ez legalábbis sajátságos. Lapunk az ügyben több kérdést is intézett Pankucsi Zoltánhoz, egyebek között azt firtatva, hogy ilyen szűk kínálat mellett helyénvaló-e ez a határidő, illetve azt, milyen utasítást adott a NAV-nak az ellenőrzésekkel kapcsolatban. A tárca, tekintettel a mai egyeztetésre, türelmet kért.

Jelenleg az engedélyezett online pénztárgépek ára egységesen 140 ezer forint körül mozog. Több forgalmazó engedélykérelmének elbírálása is folyamatban van az engedélyezési hivatalnál, vagyis várható újabb és olcsóbb modellek megjelenése a piacon. Kérdés, hogy mindez nem lesz-e elkésett. A kereskedők tanácstalanok, hogy megrendeljék-e a drágább gépeket augusztus végéig. Eddig 114 ezer üzembehelyezési kódot igényeltek a kiskasszások, ami a teljes állomány csaknem fele, ám gépet jóval kevesebben rendeltek. Például, mert a 140 ezer forintos gép még az ötvenezres állami támogatással együtt is komoly terhet jelent a kereskedőknek, különösen, hogy a ma használt gépek forgalomból való kiiktatása is pénzbe kerül majd.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.