Eljött az élénkülés ideje?

Idén kevesebbet kell dolgozni egy négyzetméter lakásért,mint az utóbbi 13 évben bármikor. Négy éve mérsékelten, de folyamatosan csökkennek a magyarországi lakásárak, 2013 első negyedévében az FHB elemzése szerint a 2012 azonos időszakában mértnél két százalékkal olcsóbban lehetett otthont vásárolni. Az időszakban emelkedett a reáljövedelem is: a foglalkoztatottak nettó keresete 2,6 százalékkal nőtt, és öt százalékkal emelkedtek például a nyugdíjak is. Vagyis: a jövedelmekhez képest olcsóbbá váltak a lakások, miközben a csökkenő hitelkamatok és az elérhető állami támogatások körének bővülése is a piac élénkülését segítené. A KSH kimutatásai szerint ráadásul a foglalkoztatottság is növekszik, a munkanélküliség csökken – ám miután az adatok javulása leginkább a közmunkaprogramoknak tulajdonítható, valójában ez alig növeli a keresletet.

Az FHB szerint a kedvezményes végtörlesztés hatására jelentősen csökkent a jelzálogállomány is, miközben a kölcsönök iránti igényt tovább növelheti a forinthitelek folyamatosan csökkenő kamatszintje, amit a jegybank kamatvágásai is segítenek. A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adatai szerint a piaci kamatozású hitelek teljes hiteldíjmutatója (THM) már átlagosan tíz százalék alá csökkent, egyes kölcsönök akár 6-7 százalékos kamattal is igényelhetők. Az FHB szerint egy tipikus lakás esetén (B energetikai besorolású, 75–90 négyzetméter közötti alapterületű lakás) a felvett tízmilliós hitelhez akár 2,5 milliós állami támogatás is elnyerhető. Ennek legnagyobb része a kamattámogatás (1,19 millió forint), de emellett hatalmas segítséget nyújthat a lakásépítési kedvezmény (egymillió forint) és a lakás-takarékpénztár kihasználása is (380 ezer forint). Az FHB úgy véli: ilyen kedvező támogatási feltételek legutóbb 2004-ben kínálkoztak. A bank megállapítja: a kedvező támogatási rendszernek és a kamatszintek alakulásának köszönhetően a hitelezés is élénkült az év első felében. A másodikban pedig az egyetemi tanulmányaik miatt költözők és a felújítási szezon is hajthatja a piacot.

A piacon egyébként kevés az új lakás, azok is javarészt „régiek”, vagyis már egy ideje vevőre várnak, így a lakásállomány megújulása a meglévők korszerűsítésétől várható, mivel annak nagy része a 70-es, 80-as években épült. Ezek negyedét az elmúlt években szigetelték újra a rezsiköltségek megtakarítása miatt, azonban a hazai állomány technológiai szintje még mindig igen alacsony.

A lakásépítések és a kiadott építési engedélyek száma 2009 óta csaknem negyedére csökkent (11 ezerről 2700-ra). A csökkenés ugyanakkor nem egyenletes. Az ország nyugati-középső részében lévő megyékben volt 30 százalékos vagy annál kisebb, míg az ország három keleti megyéje, Hajdú-Bihar, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg újlakáspiaca mutatta a legnagyobb, 50 százalékos vagy annál nagyobb visszaesést.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.