Milliárddolláros belháború a Dellnél

Csalódást keltő negyedéves eredményeket közölt a hajdan a világ legnagyobb számítógépgyártójának számító Dell, felerősítve ezzel a szeptember 12-i közgyűlés tétjét, ahol arról kell dönteniük a részvényeseknek, hogy milyen üzleti stratégiára térjenek át, és főképp: ki vásárolhassa meg a Michael Dell alapító-vezérigazgató által irányított vállalatot.

Az augusztus másodikával véget ért három hónapban a profit 204 millió dollárra zuhant – az egy évvel ezelőtti 732 millióhoz képest ez 72 százalékos visszaesés. A Bloomberg által megkérdezett elemzők átlagosan 275 milliós nyereséggel kalkuláltak.

A Dell 3,9 százalékkal kevesebb PC-t adott el az egy évvel korábbihoz képest, ami viszonylag kedvező eredménynek tekinthető, ha csak azt nézzük, hogy a Gartner adatai szerint a világpiacot 10,9 százalékos zsugorodás és 76 millió eladott készülék jellemezte a második negyedévben. Az amerikai cég piaci részesedése nem változott, a Lenovo és a HP mögött 11,8 százalékkal a harmadik helyet foglalja el. A másfél éve tartó folyamatos lassulást a táblagépek megjelenése és térnyerése okozza, s a Dell egyik legnagyobb tévedése az volt, hogy alulbecsülte ennek jelentőségét, és későn reagált az eseményekre.

A Dell bevételeinek mintegy kétharmada ma még a számítógép-eladásokból származik. Itt a forgalom a második negyedévben öt százalékkal, 9,1 milliárd dollárra olvadt, miközben a szerverek, adattárolók és hálózati eszközök alkotta vállalati szegmens nyolcszázalékos növekedéssel 3,3 milliárd dollárt hozott a konyhára. A teljes árbevétel nem változott, a 14,5 milliárdos összeg háromszázmillióval maradt el a várttól.

Az egyre gyengülő teljesítmény miatt elodázhatatlan a Dell átszervezése, amit a két, egymással vitatkozó nagyrészvényes és a mögöttük álló fedezeti alapok eltérően képzelnek el. A cégben legnagyobb, 15,9 százalékos tulajdonrésszel rendelkező Michael Dell a Silver Lake alapkezelő támogatásával kivezetné a céget a tőzsdéről. Magánvállalatként, a profit kényszer nyomásától megszabadulva könnyebben tudná növekedési pályára állítani a céget. Vele szemben a 8,9 százalékos pakettel bíró Carl Icahn nagybefektető partnerével, a Southeastern Asset Managementtel a börzén tartaná a Dellt, s a hagyományos profi l megerősítésével próbálkozna, emellett egy 15,6 milliárd dollár értékű részvény visszavásárlási programot hirdetne papíronként 14 dolláros ajánlattal és bónuszokkal. Michael Dellék 13,75 dolláros részvényenkénti ajánlatot tettek, közel 25 milliárd dollárra értékelve ezzel a céget. Pluszban 13 centes egyszeri osztalékfizetést is kilátásba helyeztek.

Az igazgatóság független tagjaiból felállított bizottság Dell ajánlatát javasolja elfogadásra a részvényeseknek, megalapozottnak és kevésbé kockázatosnak minősítve azt riválisáénál. Nyilván azt is szem előtt tartják, hogy amíg Michael Dell alapító elsősorban szakmai, addig Carl Icahn pénzügyi befektetésként tekint számítógépgyártóra. A saját erőből és hitelből történő felvásárlást tervező Dellt a háttérben a Microsoft is segíti, igaz csak anyagilag, egy kölcsön erejéig. Az első ajánlat januári megtételekor a Microsoft még Dellék partnereként szerepelt, csak később húzódott háttérbe.

Az árfolyam a csalódást keltő negyedéves adatok közlése után 13,82 dollárnál jár, vagyis a profitra hajtó részvényesek most nem sokat nyernek Dell ajánlatával. Nem mindenki gondolja így, ezt jelzi, hogy nagy befektetési alapok – vérszagot érezve – három hónap alatt 6,5 százalékról 18 százalékosra növelték részvényhányadukat.

Az ajánlatról döntő közgyűlésen egyelőre a Dell pozíciói látszanak erősebbnek, de Icahn szívósságát ismerve nem lefutott a mérkőzés. A nagybefektető jogi útra is terelte az ügyet, megakadályozandó, hogy a szavazásnál figyelembe vehető részvényhányadokkal manipulálva számára kedvezőtlen határozat születhessen a közgyűlésen. A bíróság azonban elutasította keresetét.

25MILLIÁRD

MICHAEL DELL alapító-vezérigazgató, illetve a mögötte álló befektetők részvényenként 13,75 dolláros ajánlatot tettek a vállalat papírjaira, ezzel közel 25 milliárd dollárra értékelve a Dellt.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.