Féltik a klímaügyet

Lemondásra szólította fel a Lehet Más a Politika (LMP) Horváth Attila Imre fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkárát azután, hogy lapunk feltárta a júliusban kinevezett államtitkár ciprusi, illetve magyarországi, megújulóenergia-céges kapcsolatait.

Elfogadhatatlan, hogy a kormány egy zavaros cégügyekkel bíró, offshore-hoz kötődő személyre bízza a klímaügyeket és -pénzeket – közölte Szél Bernadett, az ellenzéki párt társelnöke. Az LMP azonnali lemondást kér az átláthatatlan módon ciprusi cégtulajdonhoz kötődő Horváth Attila Imrétől – közli Szél Bernadett. Ha valóban a közélet megtisztítása és az átláthatóság a cél, nehezen illik ebbe az új klímaügyi államtitkár kinevezése. Ahol korábban a megkérdőjelezhetetlen szakmai kompetenciájú Bencsik

János és Olajos Péter dolgozott, most egyre hiteltelenebb figurák tűnnek fel, miközben a kormányzatnak továbbra sincs klímapolitikája és a kvótabevételek felhasználására vonatkozó koncepciója – szögezi le az ellenzéki politikus. Releváns sajtóinformációk szerint a Gyurcsány-, a Bajnai- és az Orbán-kormányok semmittevésükkel, a magyar kvótavagyon leértékelésével, az értékesítések rossz megszervezésével már eddig is százmilliárdokban mérhető kárt okoztak az országnak –írja. A klímaügyeket széles körben elfogadott, morálisan és szakmailag támadhatatlan szakemberre kell bízni, a klímapénzeket pedig a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére és a háztartások energetikai korszerűsítésére használni – teszi hozzá. Minimálisan elvárható a kormánytól, hogy offshore lovagok helyzetbe hozása és az ország kvótavagyonának eltőzsdézése helyett inkább a megújulók felhasználásának növelésére és a lakóépületek szigetelésére összpontosítson – rögzíti a zöldpárti politikus.

Lapunk az államtitkárt a cégbírósági adatokkal szembesítve rávilágított, hogy a cégbíróságon jelenleg is Horváth Attila Imrét tüntetik fel egy ciprusi, a cégkivonat szerint offshore társaság résztulajdonosaként, igazgatójaként és hazai kézbesítési megbízottjaként, miközben szerinte két éve e tisztségéről lemondott, tulajdonrészét feleségének adta, ugyanakkor kézbesítési megbízotti státusát nem tartotta szükségesnek átadni. Felesége bt.-je jelenleg is társtulajdonos több, az államtitkár által érintett társaságban, ám Horváth Attila Imre leszögezte, hogy e cégek nem kaphatnak támogatásokat.

Horváth Attila Imre
Horváth Attila Imre
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.