Rátámad a szent tehénre

– Kemény feladat ez. Nem alszom jól éjjelenként – nyilatkozta Kiriakosz Micotakisz, a görög közigazgatási reformért felelős miniszter (képünkön), és ezzel dühödt reakciók lavináját indította el az interneten. Sokan amúgy is azt találgatják, nem ő lett-e Görögország legnépszerűtlenebb politikusa.

Ám a nyáron kinevezett tárcavezető úgy véli, az emberek inkább azokat utálják, akik a hatalmasra duzzadt állami vízfej kialakulásáért felelősek. A 45 éves férfi egyetlen megoldást lát: ha valaki nem jól teljesít a közszférában, el kell bocsátani.

Nem könnyíti meg a miniszter dolgát a családneve sem: az apja, Konsztantinosz Micotakisz a kilencvenes években kormányfő volt,márpedig a mostani válságban és kiábrándultságban ismert politikuscsaládhoz tartozni nem éppen előny. Ha ehhez hozzávesszük, hogy az ifjabb Micotakiszt bírálják azért is, mert nincs kormányzati tapasztalata, ráadásul a „szent tehén” állami szférát kell lefaragnia, mindjárt érthető, hogy miért beszél kemény feladatról.

Márpedig a 700 ezer fősre becsült közszférát muszáj karcsúsítani: ebből a kérésből nem enged a trojka (Európai Bizottság, Európai Központi Bank, Nemzetközi Valutaalap), amely eddig 240 milliárd eurónyi mentőcsomagot megszavazott Görögországnak. Ennek legutóbbi részletét már nem egyben utalják át, hanem kisebb részletekben „csöpögtetik”, hogy ezzel is a reformok folytatására kényszerítsék az athéni kormányt. A tervezett leépítések ellen sztrájkokkal és tüntetésekkel tiltakoztak az elmúlt napokban is.

Az angolszász pénzügyi világból érkezett a politikába Kiriakosz Micotakisz, így a hozzáállása alapvetően eltér a Görögországban megszokottól. Első intézkedéseinek egyike volt ellenőröket küldeni a közhivatalokba, hogy kiderítse, végigdolgozzák-e az alkalmazottak a munkaidőt. A saját minisztériumában azt tapasztalta, hogy a négyszáz munkatársból legalább húszan annyi időt „lecsippentenek”, ami havi egy szabadnappal felér. – Most először üzenjük azt, hogy ellenőrizni fogunk. Mindenkit természetesen nem tudunk, de jelezzük, hogy igenis változnak a dolgok – magyarázta a Reuters hírügynökségnek a miniszter, aki a Harvard, majd a Stanford egyetemen tanult az Egyesült Államokban. Dolgozott gazdasági elemzőként a Chase Manhattan Banknál, tanácsadóként a McKinsey-nél.

Baráti és rokoni kapcsolatok, protekciók és szívességek hálózzák be a görög állami szférát: itt próbál rendet teremteni Micotakisz, aki kilenc évvel ezelőtt nyergelt át a politikára. A jelenlegi kormányfő, Antonisz Szamarasz pártja, a konzervatív Új Demokrácia színeiben választották be 2004-ben a parlamentbe. Amikor ez év júniusában Szamarasz kinevezte őt az új posztra, a legtöbben kételkedni kezdtek: miért járna sikerrel olyan területen, ahol előtte mindenki kudarcot vallott?

Kisujjában van a görög politika – ez biztosan elmondható a reformügyi miniszterről, aki élete első hat évét Párizsban töltötte. A görögországi katonai diktatúra miatt ott élt száműzetésben az apja, akit nem kívánatos személynek nyilvánítottak, a család az 1974-es demokratikus fordulat után térhetett haza. Az exkormányfő fia rendkívül pontosan látja a mai helyzetet: „A múltban a görög politikai rendszer az államra nem úgy tekintett, mint ami szolgáltatásokat nyújt, hanem mint a hatalmon maradás eszközére. A klientúrára épülő, atyáskodó politika az elsődleges oka annak, hogy az ország csődbe ment. Azt hiszem, ma már sokan megértik, miért nem lehet fenntartani ezt a rendszert.”

Állami alkalmazottak tüntetnek Athénban a tervezett elbocsátások ellen
Állami alkalmazottak tüntetnek Athénban a tervezett elbocsátások ellen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.