Engedélyezték az államosítást

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) tegnap engedélyezte, hogy az állami MVM Magyar Villamos Művek megvásárolja a német E.ON-tól a központi magyar gáznagykereskedőt, illetve a hazai föld alatti gáztárolók zömét birtokló céget. A versenyhivatal – hasonló európai példákra hivatkozva – feltétel nélkül adta hozzájárulását az ügylethez.

A vizsgálat során megállapították, hogy az MVM lényegében az összes villamosenergia-ipari ágazatban fontos szereplő. Néhány éve végez földgáz nagy- és kiskereskedelmet is. (Az MVM a központi áramhálózat irányításában és tulajdonlásában természetes monopolhelyzetet élvez, az ország legnagyobb áramtermelője és -nagykereskedője, a kiskereskedelemben viszont szigorúan csak a nem lakossági fogyasztókat kiszolgáló versenypiacon vetette meg a lábát. A fogyasztókat közvetlenül ellátó elosztói hálózatot nem birtokol, bár kisebbségi részesedése van az Elműben és az Émászban.)

Az E.ON-cégekről a GVH azt állapította meg, hogy azok kiterjedt földgázkereskedelmi és -tárolási tevékenységet végeznek. (Az E.ON Földgáz Trade Zrt. értékét az a 2015-ben lejáró szerződés adja, amelyet az orosz Gazprommal kötött még 1996-ban az akkori Mol, lényegében az ország gázellátására. Azóta a piac sok tekintetben túllépett a megállapodás szűk keretein.) A GVH megjegyzi, hogy míg a villamosenergia-piacot egységesnek tekintette, addig a földgáz terén több egymástól független területet azonosítottak.

Az engedélyt a GVH viszonylag gyorsan, négy és fél hónap alatt adta ki, a korábbi felvetésekkel ellentétben nem volt szükség az uniós versenyhatósági vizsgálatra sem. Ugyanakkor, mivel a két cégre nem volt pályázat, tiltott állami támogatásokat vizsgáló uniós folyamat még nem kizárt.

A Mol 2004-ben állapodott meg ugyane cégek eladásáról az E.ON-nal, ám az akkori ügylet lezárására csak 2006-ban került sor. Az akkori közlemények szerint egyébként a vételár mintegy 1,2 milliárd euró volt. A mostani vételár 870 millió euró, körülbelül 260 milliárd forint. Noha a piaci folyamatok következtében a két cég értéke láthatólag csökkent, vagyis akár azt is mondhatjuk, jó üzletet kötöttünk, számos értékelés szerint ez az ár is jóval meghaladja a két társaság valós piaci értékét. S továbbra is kérdés, honnan teremti elő az MVM a vásárláshoz szükséges összeget. Az MVM márciusi közleménye ez év végéig ígérte az ügylet zárását, de az MVM-nek kiadott kormánygarancia szeptemberben lejár, vagyis addig valamit lépni kell.

Júniusi megkeresésünkre az MVM-et tulajdonló Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnél a kérdés kapcsán azt válaszolták, a pénzügyi háttér vizsgálata még zajlik. A forrásbiztosítás formájának és mértékének meghatározásánál figyelembe kell venni többek között az MVM saját forrásainak nagyságát és hitelfelvevő képességének mértékét, a konkrét finanszírozási mód költségét és a társaságnál tervezett más kiemelt beruházások fontossági sorrendjét is. A döntés az MVM közgyűlésén születik majd meg. (Ilyen közgyűlést tegnap nem tartottak.)

Baji Csaba, az MVM elnök-vezérigazgatója korábban közölte: az MVM a vásárlás céljára saját forrásaiból 52 milliárd forintot helyezett letétbe. Ebből az következik, hogy az állami költségvetést akár százmilliárdos nagyságrendű összeggel is terhelheti a vásárlás. Ennek kapcsán hallani lehetett arról is, hogy az állam a forrás megteremtése érdekében akár rögtön el is zálogosítaná a gáztárolókat – ennek most teremtették meg a törvényi feltételeit. Ismereteink szerint az MVM hitelfelvétel helyett kötvényt is kibocsáthat. Az orosz Gazprom szintén erőteljesen érdeklődik az együttműködés lehetséges formái iránt.

Gáztározó Hajdúszoboszlón. Zöld utat kapott az ügylet
Gáztározó Hajdúszoboszlón. Zöld utat kapott az ügylet
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.