Gyorsuló összevonás

Jelenleg is dolgoznak azon, hogy a jegybank és a pénzügyi felügyelet kellően felkészült legyen az október 1-jei összevonásra – nyilatkozta Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adó- és pénzügyekért felelős államtitkára kedden az MTI-nek annak kapcsán, hogy az összevonás közeli időpontját az Európai Központi Bank (EKB) aggályosnak találta.

Az EKB alapvetően pozitív állásfoglalást adott ki a tervezett összevonásról, amely szerint a Magyar Nemzeti Bankba integrálnák a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) feladatait. Utóbbi ezzel megszűnne, és létrejönne az új Nemzeti Központi Bank (NKB), ahol a monetáris politikai feladatok ellátása mellett felügyelnék a pénzügyi szektorokat is.

Az erről szóló törvény tervezetét a parlament már meg is tárgyalta, a javaslatot azonban véleményezésre ki kellett küldeni az EKB-nak, és csak ezután fogadhatják el végleges formájában. Az EKB a szokottnál gyorsabban mondott véleményt, amelyben úgy vélik: erősíti a pénzügyi stabilitást az összevonás. Orbán Gábor szerint ezután nincs akadálya a törvény elfogadásának, így az összevonásra sor kerülhet október 1-jén – az uniós jegybank aggályait nem vitatva annyit mondott: azért nem lehet csúsztatni a lépést, mert úgy felügyelet nélkülivé válna a magyar bankrendszer. Az államtitkár szerint azonban „megvizsgálják az EKB állásfoglalását és minden javaslatát”. Az uniós jegybank szinte egyetlen valóban érdemi kritikája azonban épp erről szólt. Szerintük az MNB új felügyeleti feladatai átvételére nem biztosítanak elégséges időt, a törvényjavaslat várható szeptember végi elfogadása és a kitűzött október elsejei hatálybalépése között „rendelkezésre álló idő nem fogja lehetővé tenni az MNB számára, hogy 2013. október 1-jétől kezdve biztosítsa a teljes pénzügyi piac hatékony felügyeletének folytatólagosságát”. Orbán szerint akár csak egynapos csúszás is előre nem látható kockázatokat jelentene, ugyanis így felügyelet nélkülivé válna a magyar bankrendszer, ami sem az országnak, sem az uniónak nem lehet érdeke.

Az EKB véleménye szerint egyébként a pénzügyi függetlenség és a monetáris finanszírozás tilalmának történő megfelelés vonatkozásában kérdéseket vet fel, hogy a PSZÁF-nak a folyamatban lévő közigazgatási perekkel kapcsolatos jogai és kötelezettségei az MNB-re hárulnak. Az EKB rámutat: annak érdekében, hogy az MNB úgy láthassa el az új felügyeleti feladatait, hogy azok ne gyakoroljanak kedvezőtlen hatást a már létező feladatainak ellátására, megfelelő források szükségesek, biztosítani kell, hogy a PSZÁF kötelezettségei ne háruljanak az MNB-re. A monetáris finanszírozás tilalmára vonatkozó rendelkezéssel való összeegyeztethetőség megteremtése érdekében az MNB-t mentesíteni kell minden olyan pénzügyi kötelezettség alól, amelyek a PSZÁF korábbi tevékenységeiből vagy jogviszonyaiból erednek.

Az új Nemzeti Központi Bank munkavállalóiról szóló észrevételek között az EKB kiemelte: sérti az alkalmazottak kiválasztásában meglévő jegybanki autonómiát az a rendelkezés, amely szerint a PSZÁF valamennyi alkalmazottja az MNB alkalmazottjává válik az átalakuláskor.

 

Szász Károly, a beolvadó PSZÁF első embere
Szász Károly, a beolvadó PSZÁF első embere
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.