Elnöki kegyelem az Apple-nek

Rövid távon dollármilliárdokban mérhető hasznot hoz az Apple számára Barack Obama elnöki vétója, amivel megakadályozta az amerikai technológiai cég régebbi modelljeinek importját megtiltó washingtoni bírósági ítélet hatálybalépését.

A bíróság júniusban elrendelte a Kínában gyártott iPhone 4 és az iPad2 3G készülékek behozatali tilalmát, miután bizonyítottnak látta, hogy az Apple megsértette a felperes Samsung több szabadalmát. Szakértők nem sok esélyt adtak annak, hogy az importkorlátozás a gyakorlatban bekövetkezzen, ugyanis Obama már előzetesen is több fórumon kifejtette ellenérzéseit a szabadalmi jogaikkal visszaélő vállalati „kultúra” térnyerésével szemben, arra ösztökélve az érintetteket, hogy tárgyalóasztalnál rendezzék vitás ügyeiket, ne a bíróságokat terheljék ezekkel. Obama álláspontja szerint az ilyen ügyek akadályozzák a versenyt, ezáltal a gazdaság növekedését.

Hiába aratott tehát jogi diadalt vetélytársa felett a Samsung, öröme nem lehet felhőtlen, ugyanis az ügy újra bíróság elé kerül, ahol azt döntik el, hogy milyen kártérítés járhat számára. A jogsértés tényét ugyanis Obama elnök sem vonta kétségbe. Korábban az Apple a készülékenként kért, két százalékot meghaladó royaltyt nevetségesen magasnak nevezte, ezért hagyta, hogy bíróság döntsön az ügyben. A Samsungnak most sokkal kevesebbel kell beérnie. Nekik igazi anyagi elégtételt az jelentett volna, ha a betiltott Apple-készülékek ütötte piaci rést saját modelljeikkel tudták volna betölteni.

Az importkorlátozástól megmenekült modellek az alacsonyabb árkategóriába tartoznak, de még mindig jobban fogynak, mint az Apple új generációs készülékei. A fejlemények befektetői megítélése nagyjából semleges. Brian Blair, a New York-i Wedge Partners szakértője szerint az invesztorok a szabadalmi ügyek alakulásának nem tulajdonítanak akkora jelentőséget, ezért alapesetben emiatt nem fog meglódulni az Apple árfolyama. A befektetők a vállalat növekedésére és a haszonkulcsra figyelnek, számukra ez a legfontosabb – mondta a Bloombergnek Blair.

A Samsung befektetői viszont nekikeseredtek, ezt jelzi a 0,7 százalékos árfolyamesés, amit a részvény a hétfői szöuli tőzsdei kereskedésben elszenvedett. A cég sajnálkozásának adott hangot, közleményében hangsúlyozta: nem rajta múlt, hogy nem tudtak megállapodni a licencdíjakról.

Az eset azonban nemcsak az Apple–Samsung vetélkedésről szól, hanem szélesebb körben értelmezendő üzenetet is hordoz. Elemzők rámutatnak arra, hogy az úttörő technológiát kifejlesztő cégek (például a Qualcomm, az InterDigital és a Dolby Laboratories) is hátrányos helyzetbe kerülnek ezután, ha áralkuba bonyolódva túl sokat kérnek a maguk által kidolgozott és levédetett szabadalmak használatának átengedéséért.

Jorge Contreras, a washingtoni American University professzora szerint egyre inkább az a vélemény válik elfogadottá, hogy a szabadalomért fizetni akaró vállalatot ne fenyegethessék meg termékei betiltatásával csak azért, mert a licenchasználat árában nem tudtak megegyezni. Fair, ésszerű és diszkriminációmentes magatartást kell tanúsítania az iparági szabvánnyá minősített fejlesztések jogtulajdonosainak – húzta alá a professzor. Ezzel elkerülhetők lennének az Apple és a Samsung között folyó parttalan viták egymás szabadalmainak megsértéséről. A két cég e tárgyban több mint harminc bíróság előtt vív egymással csatát, amelynek egyedül az ügyvédek látják hasznát.

 

A Samsung a tabletforradalom nyertese

A második negyedévben hatalmasat nőtt a világ tabletpiaca: világszerte 45,1 millió táblagépet értékesítettek, ez közel 60 százalékos bővülést jelent egyetlen év alatt, azonban az Apple részesedése komoly olvadásnak indult az IDC adatai szerint. A második negyedévi értékesítés egyébként elmaradt az első negyedévitől, de az nem okozott különösebb meglepetést, annak ellenére sem, hogy a csökkenés erős, 9,7 százalék. A harmadik negyedév még a jelenleginél is jobb lehet, hiszen nyakunkon az iskolakezdés, s sok gyártó az Apple legújabb iPadjére vár, amelynek a bemutatása őszre várható. A kaliforniai cég egyébként továbbra is vezeti a gyártók rangsorát, noha részesedése csaknem feleződött. Az április és június között eladott 14,6 millió iPad mindössze 32,4 százalékos piaci részesedésre volt elég, miközben tavaly a második negyedévben a 17 milliós eladásuk még hatvanszázalékos részesedést adott ki. A nyertes a Samsung: 8,1 millió eladott táblagéppel az egy évvel korábbi 7,6-ről 18 százalékra növelte részesedését. A harmadik az Asus, negyedik a kínai Lenovo.

 

 

Az Apple és a Samsung nemcsak az üzletekben, a bíróságokon is csatázik
Az Apple és a Samsung nemcsak az üzletekben, a bíróságokon is csatázik
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.