Pluszbér és utalvány

A napokban megállapodtak egymással az elbocsátások mikéntjéről és ütemezéséről a dorogi Sanyo Hungary Kft. és a helyi szakszervezet vezetői – értesült a Népszabadság. Mint korábban beszámoltunk róla, a vállalat egy hónapja jelentette be, hogy szeptemberben felszámolja magyarországi napelemgyárát, és Malajziába, valamint Japánba telepíti.

Ezzel mintegy ötszáz munkahelyet szüntetnek meg. A július eleji bejelentéskor csupán annyi derült ki, hogy az elbocsátás körülményeiről még egyeztetnek, és még hosszú tárgyalásokra lesz szükség.

A dolgozók számára elfogadható megállapodás született, s azt a múlt hét végén a képviselőik alá is írták –tájékoztatott forrásunk. A törvényben garantált juttatásokon felül 13. havi bért kapnak majd a dolgozók. A felmondási időtől eltekintenek a cég vezetői, ezt nem kell „letölteniük” az alkalmazottaknak. Azok az emberek, akiket szeptemberben küldenek el, további két hónapnyi bért kapnak végkielégítésként. (A felszámolási folyamat a tervek szerint jövő márciusig tart.) Azok a munkavállalók, akik ezek után kerülnek utcára (szeptember vége és jövő március között) háromhavi bérüket kapják meg. Az említetteken felül mindenki százezer forint vásárlási utalványt is kap még –tette hozzá forrásunk. Az elbocsátás ütemezése szerint a jövő hónapban a dolgozók nagy részének, mintegy négyszáz főnek szűnik meg az állása, ezt követően az év végéig a megmaradt alkalmazottak döntő részének is felmondanak. December után mintegy tizenöt fő marad márciusig.

A Panasonic tulajdonában lévő vállalat korábban azzal magyarázta a gyárbezárásról szóló döntést, hogy nagyobb kapacitású és hatékonyságú gyártási egységeket kíván létrehozni. Az európai piac ugyanis igencsak beszűkült a kínai gyártók erőteljes nyomulása miatt, ezzel szemben Japánban számottevően nőtt a kereslet a napelemek iránt. A dorogi gyár teljesítménye egyébként igencsak jelentékeny volt, hiszen a Panasonic napelemgyártásának harmadát adta. Így ha tetszik, ha nem, a kínaiak nyomulásának a dorogi gyár lett az egyik áldozata. Ezen a területen viszont újabb viták kerekednek. Brüsszel újravizsgálja az ázsiai országból érkező termékeket. Az unió ugyanis korábban a bonni székhelyű Europressedienst tanácsadó cég adataira támaszkodva egy lehetséges minimálár meghatározását, illetve büntetővámot helyezett kilátásba a Kínából érkező napelemekre azok dömpingára miatt. Az EU–Kína-vita – a Szövetség a Megfizethető Napenergiáért (Alliance for Affordable Solar Energy, AFASE) közleménye szerint – egy évvel ezelőtt kezdődött, amikor a Pro-Sun napelemgyártó cég azzal a panasszal fordult a bizottsághoz, hogy Kína dömpingáron kínált napelemekkel árasztja el Európát. Az unió részéről azonban igyekeztek hangsúlyozni: az újraélesztett vizsgálat nem befolyásolja azt a közelmúltban megkötött megállapodást, amely szerint nem vetnek ki többletterheket a kínai napelemekre. A Reuters összesítése szerint tavaly Kínából 21 milliárd eurónyi terméket szállítottak a közösség területére. Bármilyen eredményt hoz is az új vizsgálat, az már semmilyen formában sem befolyásolja a dorogi gyár szomorú sorsát.

Munkás egy kínai napelemgyárban – nincs védővám a dömpingár miatt
Munkás egy kínai napelemgyárban – nincs védővám a dömpingár miatt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.