Baráti gesztusbefektető a Szigeten

A Videoton-vezér családi cége megjelent a Sziget Kft. áttételes tulajdonosai között. Minden érintett határozottan állítja: Lakatos Péter magánbefektetőként szállt be, baráti segítségként.

Repkedtek tegnap a mínuszok, legalábbis az erre a hétre jutó fesztiválokon. A bizonytalan kimenetelűnek látszó Ozora Fesztivál helyszínén, a dádpusztai réten unatkozó DJ indította meg a „mínusz első napi diszkót”, míg a Sziget Fesztiválon hivatalosan is „mínusz első napot” tartottak Cipőre emlékező koncerttel. 

Eközben érdekes változást értünk tetten a Sziget tulajdonosi struktúrájában: Lakatos Péter Videoton-vezér családi cége is megjelent a Sziget Kft. áttételes tulajdonosai között – derül ki a cégadatokból. Miután tavaly augusztusban az EstMedia kénytelen volt kiszállni, különböző áttételekkel ismét az eredeti, Gerendai Károly irányította szervezőcsapat vette át az irányítást. Így a Sziget Kft. fő tulajdonosa a Szigerta Invest Kft., kisebbségi csomagot birtokol a VOLT Fesztivál mögött álló Lobenwein Norbert és Fülöp Zoltán közös cége, illetve néhány százalék maradt az Est Mediánál.

A Szigertával eddig a főszervezőket, Gerendait és Takács Gábort azonosították. Ám májusban egyharmadnyi részt kapott belőle az LP+GK Hungary Kft. Az elnevezés beszédes: a cég a Lakatos családi tulajdonában álló LPH Vagyonkezelő Kft.-é és Gerendai Károlyé.

A Sziget-főszervező megkeresésünkre közölte: Lakatos magánbefektetőként, időlegesen szállt be, baráti segítségként. Gerendai megtartotta az összes közbeékelt kft., illetve a Sziget feletti irányítás jogait is. A szervező hangsúlyozta, ez Lakatos cégének személyes kapcsolatukra visszavezethető magánbefektetése. Elvetette a felvetésünket, hogy a befektetést kapcsolatba lehetne hozni a Videotont elnök-vezérigazgatóként jegyző Széles Gáborral. (Megfigyelők megemlítik: Széles nem vesz részt a Videoton napi irányításában sem.) Gerendai annyit árult el, hogy a részesedésszerzés egy pénzügyi konstrukció része, amire a tavalyi Est Media-kivásárláshoz felvett OTP-hitel kapcsán személy szerint neki volt szüksége. Az ügylet kettejük belügye – szögezte le az ügyvezető. Érzékeltette, hogy záros határidőn belül kivásárolhatja Lakatost a Szigertából.

Lakatos megkeresésünkre, információinkat megerősítve, annyit jegyzett meg: a beszállást baráti gesztusnak tekinti.

A tavalyi hírek szerint Gerendai és szervezőtársai mintegy félmilliárd forint OTP-kölcsönből vásárolták vissza a Sziget Kft. többségét. A cégpapírok tanúsága szerint az OTP Bank erősen bebiztosította magát: a Sziget Kft.-ben meglévő valamennyi cégrészesedésre, ezenkívül a tulajdonosok tulajdonosainak részesedéseire is zálogjogot kötött ki. Ismereteink szerint az LP+GK beszállása is OTP-engedélyhez volt kötve.

A 21 éve útjára indított nyári könnyűzenei-kulturális fesztivált Gerendai és alapítótársai mindvégig igyekeztek tulajdonuk és irányításuk alatt tartani. Ez kisebb-nagyobb kitérőkkel többé-kevésbé sikerült. A 2007-es beszállásakor hatalmas számokkal dobálózó, ám mára túlélő üzemmódba kapcsoló Est Medián kívül a hazai nagybefektetők közül megfordult a cég háza táján korábban például Kedves Ferenc vagy Nobilis Kristóf is.

A cégadatok szerint a Sziget Kft. 2011-ben ötmilliárdos árbevétel mellett 83 milliós veszteséget hozott. Tavaly 5,3 milliárdos árbevétel után 108 millió volt a nyereség, a tulajdonosok 150 millió forint osztalékot vettek fel, részint a tartalékokból.

A VOLT és a Balaton Sound sikere nyomán a Sziget Kft. idén is nyereségre számít – számolt be lapunknak az aktuális állapotról Gerendai Károly. Az idén 3,35 milliárdos költségvetésű Sziget Fesztivál előzetes jegybevételei ugyanakkor elmaradtak a tervektől, így a rendezvény eredményessége egyelőre kétesélyes.

Áramlik a tömeg a Szigetre
Áramlik a tömeg a Szigetre
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.