Főhet a fejünk a forint miatt

A devizahiteleseket mentő újabb csomag gyengíti az árfolyamot.

A héten több bizalmi, illetve beszerzésimenedzser-index is napvilágot lát. A júliusra vonatkozó adatoktól nem várnak különösebb meglepetést az elemzők, az eurózóna és az Egyesült Államok esetében is a júniusi értékek szintjén maradhatnak az indexek. Az elmúlt hónapokban annyiban változott a kép, hogy már Európában is – bár csak hajszálnyival – a bővülést a visszaeséstől elválasztó ötvenpontos határ fölé araszoltak az adatok, de még mindig az amerikai indexek alatt tanyáznak.

Szaniszló Bálint, az OTP Elemzési Központjának elemzője szerint érdekes lesz megfigyelni, hogy az olyan, úgynevezett kemény adatok, mint az ipari, valamint az építőipari termelés, továbbá a kiskereskedelmi forgalom adatainak megjelenése előtt milyen folyamatokat jeleznek előre a bizalmi indexek a harmadik negyedév indulásakor.

Csütörtökön közlik a kínai külkereskedelmi adatokat, amelyeket mostanában kiemelten figyel a piac. A júliusi hónap általában jól teljesítő időszak a kínai külkereskedelem szezonalitását tekintve, és az adatok most sem okozhatnak csalódást. Az elemzői konszenzus a júniusi 27,1 milliárd dolláros többlet után júliusra 27,3 milliárdról szól. Mindenesetre elmondható, hogy tavaly júliusban 25,3 milliárdos volt a többlet, így egy a várható érték körül alakuló tényleges adat továbbra is 270-280 milliárd dollár körül stabilizálná a GDP 2,9 százalékának megfelelő külkereskedelmi többletet. Külön érdemes még figyelni az import dinamikáját, mert ebből lehet következtetni a belső fogyasztás alakulására, amely – Pápa Levente OTP-stratéga szerint – a következő évek növekedésének motorja lehet.

Tuli Péter, az Aegon Befektetési Alapkezelő munkatársa szerint a csütörtökönként közölt amerikai munkanélküliségi adatokra is érdemes odafigyelni. Az új munkanélküliségi segélykérelmek száma útmutatást ad a gazdasági növekedés szempontjából kulcsfontosságú foglalkoztatottságról, amelynek alakulását szorosan nyomon követi az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed. A múlt heti 326 ezres érték öt és fél éves minimumnak számít, de nem is a konkrét szám, hanem inkább annak csökkenő trendje a mérvadó. Az amerikai gazdaság ezzel az előzetes várakozásokat felülmúló, lassan, de javuló képet mutat magáról a munkanélküliség területén. Tuli úgy véli, ha nem is szeptemberben, de az ősz folyamán elkezdődhet a Fed által folytatott 85 milliárd dolláros eszközvásárlási program fokozatos csökkentése, a többi között a javuló munkanélküliségi trendnek köszönhetően.

Hazai vonatkozású makrogazdasági adatoknak szűkében leszünk a héten, leszámítva a júniusról szóló előzetes kiskereskedelmi mutatókat, amelyeket hétfőn tesz közzé a Központi Statisztikai Hivatal. Májusban a fogalom 2,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi időszak adatát, különösen az üzemanyag-vásárlások terén voltak aktívak a fogyasztók. A Nemzetgazdasági Minisztérium csütörtökön publikálja a júliusi államháztartási adatokat, amelyekből kiderül, hogy az idénre engedélyezett hiány hány százalékát hozta össze a kormány.

A CIB Bank elemzői szerint a hét egyik legfontosabb a kérdése, hogy merre mozog a forintárfolyam. A 300 forintos euróárfolyam-küszöböt többször is átlépte a múlt héten a jegyzés, és a forint nem tudja követni a régiós devizák, a zloty és a korona mozgását. A figyelem középpontjában a kormányzati devizahiteles intézkedések maradhatnak. Amíg e téren a piac nem kap konkrétabb információkat, amelyek alapján pontosabban becsülni lehet az intézkedések makrogazdasági és a bankszektorra gyakorolt hatását, addig fennmarad a bizonytalanság.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.