Furcsa átrendeződés, avagy ki viszi a kasszapiacot?

Fura céges átrendeződés zajlik a NAV-hoz beköthető kiskasszák piacán: a legnagyobb piaci szereplő, a Laurel egy olyan cégre bízta az értékesítést, amely a cégiratok szerint nem kötődik hozzá. A Montel nevű másik cég tulajdonosa pedig feltűnt abban a Mobil Adat Kft.-ben, amely a NAV-kommunikációhoz szükséges mobilszolgáltatást biztosítja.

Még egy hónapja sincs, hogy arról számoltunk be: a Laurel Kft. kiskasszája kapott először engedélyt a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivataltól, majd a következő nap még két cég, a Montel és a hódmezővásárhelyi Micra-Metripond készüléke kapott jóváhagyást. Később kiderült, hogy mindhárom társaság a lengyel Novitus készülékét adta be engedélyeztetni, kissé átalakított formában: a gépekbe bekerült a Sagem-Com által kifejlesztett adóügyi ellenőrző egység, amely a Mobil Adat Kft. SIM chipjével biztosítja a gépek online adatkapcsolatát.

A SagemCom adóügyi egysége és a kivehetetlen SIM kártya igen drága, tehát jól jövedelmező dolog lehet: miközben Lengyelországban a masináért százezer forintnyi zlotyit kell fizetni, idehaza százhetvenezer forint az online adatkapcsolatra képes változat. Vagyis, az AEE egységek jó üzletet jelentenek a SagemComnak is, amely egyébként nagy múltú piaci szereplő. A Dubi Zoltán vezette cég számos nagy értékű állami megbízást nyert el a korábbi szocialista kormányok idején. Láthatóan sikerült bizonyítania a kormányváltást követően is.

Több engedélyes gép egyelőre nincs ugyanis, és várhatóan a közeljövőben nem is lesz. Mint az Index megírta: a NAV módosított a technikai követelményeken, így azoknak a piaci szereplőknek, akik később adták be gépei ket engedélyeztetni, most az új elvárásokhoz át kell alakítaniuk a masináikat. Ez – miután a módosítás egy-két nappal előzte meg a hivatalos jóváhagyást – a három Novitus–SagemCom gépre természetesen nem vonatkozik.

Ez pedig azt jelenti, hogy a különböző ruhákba öltöztetett egy fajta kisgépet forgalmazó három cég lényegében lefölözheti az ötvenmilliárdosra becsült piac nagy részét. Szeptember elsejétől ugyanis már minden kisboltnak rendelkeznie kell vagy megfelelő géppel, vagy legalább visszaigazolt rendeléssel, ám most a választék szűk lesz. Ráadásul a kisboltos elkötelezettség hosszú időre szól, hiszen nemcsak a gép vásárlásában, de a működtetésben is van üzlet.

Épp ezért furcsa, hogy a Laurel cégcsoport lényegében gebinbe adta a kasszák értékesítését: a cég honlapjáról a kiskasszák iránt érdeklődőket az Országos Pénztárgép-technikai Kft. honlapjára irányítják, amely a két cég honlapja szerint a Laurel cégcsoport tagja, a honlapok szerint az elérhetőségük azonos. Csakhogy ezt nem támasztják alá a cégpapírok: a cégbírósági adatokból ugyanis az derül ki, hogy az OPT és a Laurel székhelye különböző, s tulajdonosi átfedés sincs a vállalatok között. Vagyis felmerül a kérdés: a Laurel termékeit egy teljesen független cég értékesíti? Kérdésünkkel megkerestük a Laurel vezetőit.

– Az értékesítéshez több csatornát veszünk igénybe. Az egyik ilyen lehetőség, hogy termékforgalmazási megállapodást kötöttünk az OPT céggel. A kontraktus értelmében a Laurel végzi a szakmai és műszaki fejlesztést, illetve a gyártóval tartja a kapcsolatot. Az OPT a kereskedelmi feladatokat látja el – nyilatkozta Bessenyei István, a Laurel cégcsoport tulajdonos-ügyvezetője. – A napokban beérkezik az első száz kiskassza, így megkezdődik az éles tesztelés – tette hozzá az ügyvezető.

Az OPT-ban egyébként tulajdonos a szolnoki Mátyus Gábor Márton és az Yves Chantre Hungary Kft.-n keresztül a kecskeméti Várkonyi Gábor, aki a szolnoki Kiss István mellett a cég ügyvezetője is. Kettejük közül Várkonyi Gábor személye azért is érdekes lehet, mert így hívják az Informatikai Vállalkozások Szövetsége pénztárgép-munkacsoportjának vezetőjét is, aki a szakmai szervezeten belül ebben az ügyben a kormányzat és a piaci szereplők közötti egyeztetésért felelt. A cég egyébként 2012-ben 297, 2011-ben pedig 94 ezer forint veszteséget termelt, igaz, akkor még Mátyus Papírnak hívták, 2012 decembere óta működik mostani nevén.

Az összes eddig engedélyezett kasszában a Mobil Adat Kft. által biztosított SIM chip van. Mint megírtuk, ez a cég biztosította legelsőként a szolgáltatófüggetlen adatkapcsolatot a pénztárgépekbe, igaz, ezt meglehetősen faramuci és drága módon lehet: külföldi SIM kártyákat kell használni, amelyek Magyarországon roamingolnak. Azt továbbra sem lehet tudni, hogy a Mobil Adat mennyiért adja ezt a szolgáltatást a vállalkozóknak, de a cégben nemrég két új szereplő is feltűnt.

Egyikük Mericskai Tibor, aki a Mobil Adat egyik ügyvezetője május eleje óta, s ebben a minőségében dolgozik a pénztárgépekkel foglalkozó Montelben is. Mint korábban megírtuk, a cégben Hauser Gábor és Brasnyó Péter tulajdonosokon kívül részesedése volt egy Hauserhez köthető amerikai cégnek, a MACC Internationalnek is, de ez a társaság kiszállt a vállalkozásból, helyére ötven százaléknál nagyobb mértékű befolyást biztosítva a 29 éves, pécsi Pap Kornél került, akinek több cége is van, de az iparágban eddig még nem tevékenykedett.

 

50MILLIÁRD

A PÉNZTÁRGÉPCSERE mintegy 50 milliárd forintos piacot jelenthet a becslések szerint az első körben, vagyis azoknak, akik most rendelkeznek engedélyezett géppel. A jövőben is biztos lesz azonban az üzlet, hiszen a gépek szervizéből, valamint az adatkommunikációhoz szükséges mobiltelefonos kapcsolat biztosításából is jelentős forgalmat érhet el az a vállalkozás, amelyik jókor lépett a piacra.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.