Viszik a lottót, mint a cukrot

Lassan, de biztosan alakul itthon a lottóláz. Az ötös lottón a héten 1,966 milliárd, míg a hatoson 1,240 milliárd forintot ér a telitalálat. Önmagában az is ritka „együttállás”, hogy mindkét nagy számsorsjátékon tíz számjegyű a tét, ám immár az összegek is kezdenek történelmi nagyságúra hízni.

A hatos esetében a főnyeremény a harmadik legnagyobb a sorban, míg az ötösnél a tizedik legjobban fizető telitalálatos születhet meg a hétvégén.

Ez a forgalmon is meglátszik. Érdeklődésünkre a Szerencsejáték Zrt.-nél elmondták, hogy egy átlagos héten az ötös lottónál 3-3,5 millió alapjátékot – szelvényt – vásárolnak a játékosok, de a múlt héten már egymillióval magasabb volt ez a szám, és több mint 4,5 millió alapjátékot vettek. A hatos esetében is egyre nagyobb a vásárlási kedv, ott a szokásos 1,8 milliós szelvényszám 2,4 millióra futott fel. Ez a 225 forintos lottóárral számolva azt jelenti, hogy az ötösnél a heti forgalom már meghaladja az egymilliárd, míg a hatosnál eléri az 540 millió forintot.

Másfél milliárd forint fölött jár a lottójátékok heti forgalma
Másfél milliárd forint fölött jár a lottójátékok heti forgalma

A növekvő érdeklődésből a legtöbbet a költségvetés profitál. Nem is a játékadó jelenti a fő bevételi forrást az állam számára – bár a folyamatosan szervezett sorsolásos játék nyereményadója a havi nyereményalap tekintélyes részét, 24 százalékát viszi el –, hanem az egyre növekvő forgalom után befizetendő egyéb kötelezettségek. Így például méretes lehet majd az szja vagy az osztalék nagysága. Elég az Szrt. tavalyi mérlegét megnézni, amiből kitűnik, hogy az egy évvel korábbihoz képest jelentősen, 183 milliárd forintról 216 milliárdra nőtt az árbevétel, ami többek között azt is eredményezte, hogy a tulajdonosnak – vagyis lényegében az államnak – kifizetett osztalék 7,8 milliárd forintról 17,5 milliárd forintra ugrott 2012-ben. Ha ezt a fejlődési trendet tartani tudná a cég, akkor csak az osztalékból komoly bevétele származhat majd az államnak, míg az Szrt. összes költségvetési befizetése – az iparűzési adóval együtt – könnyen elérheti idén a 70 milliárd forintot.

Kérdésünkre egyébként a cégnél azt nem árulták el, hogy a nagy nyeremény lehetősége mennyivel csábít több embert a lottózókba, s egy-egy szerencsevadász a meggazdagodás reményében mennyivel több szelvénnyel játszik egy átlagos héthez képest. Arra vonatkozóan sem tájékoztattak, hogy a határ menti településeken megnőtt-e a külföldi játékosok érdeklődése. Lapunk ezt firtató kérdésére a határszéli lottózókban választ kaptunk, tapasztalható némi élénkülés, de miután nem kérdezik senkitől, honnan érkezik, így csak akkor tudnak erről, ha azt a játékosok maguk árulják el.

Hozzátették: a forgalom növekedése a hétvégeken és a magyar ajkú játékosok körében figyelhető meg. Az Szrt.-nél elmondták, hogy a mostani már régóta úgynevezett „rendkívül nagy összegű – 300 millió feletti – nyereménynek” számít, amely esetén külön eljárásrend van érvényben a pénz kifizetésére. A nyertes a külön erre a célra fenntartott telefonszámon 90 napig jelezheti szerencséjét.

A nyeremény felvételéhez ugyanakkor egy személyes találkozóra is szükség van. A kifizetés helyét és idejét a Szerencsejáték Zrt. határozza meg. A nyereményt minden esetben banki átutalással fizetik ki, s csak magyarországi lakossági forintfolyószámlára.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.