Vezérigazgató-csere az FGSZ Földgázszállítónál

Elnök-vezérigazgatóból elnök lesz a központi gázvezetékrendszert birtokló, Mol-tulajdonú FGSZ Földgázszállító Zrt. vezére, Zsuga János, aki fáradtságra hivatkozva mondott le a vezérigazgatói posztról. Utódja a Mol kitermelési ágánál dolgozó Fehér János. A helyi szakszervezet tart a váltás következményeitől.

Zsuga János, aki nemrég fáradtságra hivatkozva lemondott a központi gázvezetékeket birtokló, Mol-tulajdonú FGSZ Földgázszállító Zrt. vezérigazgatói posztjáról, továbbra is a társaság igazgatósági elnöke marad – tudta meg lapunk. A felügyelő hatóság egyszersmind hozzájárult az eddig a Mol kitermelési ágazatánál tevékenykedő Fehér János vezérigazgatói kinevezéséhez. Szollár Domokos, a Mol magyarországi kommunikációs igazgatója értesüléseinket megerősítve leszögezte: a Mol-vezetésnek az a szándéka, hogy a cégnél továbbra is a Zsuga János nevével fémjelzett stratégiai irány folytatódjék, annak érdekében, hogy a társaság a kiszélesedő piacon is hatékony, versenyképes vállalatként legyen képes helyt állni.

Zsuga János az igazgatóság elnökeként folytatja
Zsuga János az igazgatóság elnökeként folytatja

Félti az FGSZ-nél dolgozók jövőjét Kolompár Károly, a siófoki központú társaság Gáz- és Olajszállítók Egység Szakszervezetének elnöke. A vezérigazgató-váltás kapcsán kifejtette: májusban arról értesültek, hogy – állítása szerint – a Mol-vezetés két kiszolgáló szervezetük 110 dolgozóját a fővárosba helyezné át. Az FGSZ siófoki központjában körülbelül háromszázan, a társaság számos telephelyén összesen mintegy nyolcszázan dolgoznak. A szakszervezeti vezető ismeretei szerint Zsuga János nem akarta végrehajtani a döntést, ezért már májusban benyújtotta felmondását. Az ügy ezután látszólag nyugvópontra jutott, ám júliusban Zsuga mégis végleges távozási szándékáról adott belső tájékoztatást. Tiltakozásul szinte az összes dolgozó aláírásával nyílt levelet fogalmaztak, amit Kolompár át szeretne adni Hernádi Zsoltnak, a Mol elnök-vezérigazgatójának.

A szakszervezet azt is kifogásolja, hogy a tulajdonos mindmáig nem tájékoztatta közvetlenül elképzeléseiről az FGSZ munkavállalóit. Szerinte az áthelyezési indítvány a dolgozók számára könnyen értelmezhető kirúgásként, hisz sok család nem tudná felvállalni a mindennapi munkába járást, a napi több száz kilométer utazással járó terheket. Tapasztalataik szerint nem mindenben érvényesül az FGSZ-nek az anyacégtől való befolyásmentessége, az EU-szabályok szerinti részleges önállósága. Tisztelik Hernádi Zsoltot, a Mol első embere az FGSZ évtizedes sikertörténetében kiemelkedő szerepet játszik. Ezért nem értik a mostani kezdeményezéseket, amelyek szerintük nem mindenben az FGSZ érdekeit szolgálják. Attól félnek ugyanis, hogy a változások az állami MVM-nél újonnan alakult gázüzletág piaci előretörését segíthetik, az FGSZ ellenében. A szakszervezet szerint a gázszállítással foglalkozó FGSZ vezérigazgatói posztjával összeférhetetlen lehet, hogy Fehér János – aki eddig nem vázolta nekik terveit –mindeddig leginkább a kitermelésben tevékenykedett.

Szollár Domokos Kolompár Károly nyilatkozata kapcsán általánosságokban leszögezte: alaptalanok a munkavállalók félelmei, a cég stratégiája az eddigiek mentén folytatódik. Kérdéseinkre hozzátette: olyannyira áthatolhatatlan a Mol és az FGSZ közötti tűzfal, hogy a központ a munkavállalókat illetően bizonyosan nem szólhat bele ilyen mértékig az FGSZ életébe. A Mol mint anyacég csupán általános követelményeket fogalmazhat meg, például a hatékonyság növelésére, takarékoskodásra, és kizárólag az FGSZ felügyelőbizottságán keresztül. A hatékonyságjavítás jegyében az FGSZ saját kezdeményezésére nem 110, hanem csupán tíz, közbeszerzéseket intéző dolgozó áthelyezése merült fel, az FGSZ saját, a fővárosiMol-székház melletti irodájába. Ám ez a terv lekerült a napirendről. Leszögezte: Zsuga János az elmúlt tíz év során vezérigazgatóként valóban rendkívül megterhelő munkát végzett az FGSZ élén. Zsuga Jánost tegnap nem értük el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.