Nem jött levél Hernádiért

Mindmáig nem érkezett semmiféle megkeresés a korrupció és szervezett bűnözés elleni fellépést irányító horvát hatóságtól (USKOK) a magyar Legfőbb Ügyészséghez arról, hogy kihallgatnák Hernádi Zsoltot, a Mol elnök-vezérigazgatóját az INA olajtársaságban szerzett irányítói jogokkal összefüggésben indult korrupciós ügyben – közölte több hét után ismételten a Népszabadság érdeklődésére Merhej Raulla, a Legfőbb Ügyészség helyettes szóvivője.

Az USKOK három hete, pár nappal Horvátország teljes jogú uniós taggá válása után tette közzé honlapján, hogy az ország uniós tagsága új lehetőségeket teremtett arra, hogy kihallgassák Hernádi Zsoltot. A horvátok két éve már szerették volna meghallgatni a Mol elnök-vezérigazgatóját Ivo Sanader volt kormányfő feltételezett korrupciós ügyében, ám akkor nem jártak sikerrel. Az ügyben eljáró magyar ügyészség inkább maga vizsgálódott, és bűncselekmény hiányában lezárta a nyomozást.

A horvátokat viszont egyáltalában nem győzték meg a magyarországi nyomozás során összegyűjtött bizonyítékok, amelyek a Legfőbb Ügyészség korábbi közlései szerint kizárták a Mol és Hernádi érintettségét a szóban forgó korrupciós ügyben. Az USKOK július 10-én azt közölte: újraindították a nyomozást az ügyben, és kérést küldtek az illetékes magyar szervekhez, hogy nyújtsanak át első kihallgatásra szóló idézést a „gyanúsítottnak”, és a válasz függvényében döntenek arról, hogy alkalmazzák-e a keményebb eszközt, az uniós elfogatóparancs kiadását.

Az USKOK lapzártánkig nem reagált a Népszabadság megkeresésére, amelyben arról érdeklődtünk: mikor és milyen kérést küldtek, illetve küldenek a magyar hatóságoknak, továbbá tervezik-e az uniós elfogatóparancs kiadását.

Az ügy hátterét ismerő források megkérdőjelezik, hogy a horvátok valóban akarnak-e megkeresést küldeni Magyarországra. Uniós tagként Horvátország, ha a körülmények megfelelnek az uniós jog követelményeinek, európai elfogatóparancsot adhat ki bármely magyar állampolgár ellen; az illetőt Magyarország köteles lenne kiadni számára. Szakértők ezzel kapcsolatban megjegyzik, semmi logika nincs abban, hogy előre figyelmeztessék Hernádit. Semmi érdeke nem fűződik a horvát ügyészeknek ahhoz, hogy megüzenjék neki, hogy „kezdhet felkészülni a következő menetre”, és ahhoz sem, hogy heteket adjanak neki saját politikai és jogi védelmének megerősítésére.

Magyarországon nincs élő ügy, amiben megváltozhatna az ügyészség álláspontja, a horvátországi nyomozás érdekei szempontjából pedig felesleges az üzengetés. Ügyészségi forrásaink szerint a magyar hatóságnak jelenleg semmi dolga az ügyben, hiszen Horvátország eddig nem is kért tőlük semmit.

A horvát illetékesek mindenesetre eddig tagadták, hogy a Magyarországon egyelőre nem látható „megkeresésnek” bármiféle köze volna a Mol és a horvát kormány között az INA sorsáról várhatóan megkezdődő tárgyalásokhoz. A Mol vezetése még áprilisban küldött megkeresést az INA-ban 45 százalékos tulajdoni részesedéssel bíró horvát kabinetnek, hogy tárgyaljanak a cég helyzetéről, ám a múlt hét közepén – mint azt Csányi Sándor Mol-alelnök, OTP-vezér akkor közölte – még nem kapott választ. Igaz, a horvát kormány foglalkozott az üggyel. Például ottani hírek szerint elkezdték meghatározni a tárgyalások témáit (finomítók korszerűsítése, horvátországi kőolajkutak termelési kapacitásainak növelése, a gázüzletág eladása, az irányítási jogok kérdése), volt jelölt a tárgyalódelegációba. Slavko Linic horvát pénzügyminiszter pedig éppen az USKOK közleményének megjelenésekor jelentette ki: nehéz tárgyalásokra számít a magyar olajtársasággal.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.