Nem lesz az idén nyáron áramfogyasztási csúcs

A szabadságolások miatt ilyenkor a gazdaság alacsonyabb sebességbe kapcsol, így a mostani rekkenő hőségben sem várható rekordmértékű áramfogyasztás – derül ki a villamosenergia-rendszer egyensúlyáért felelős állami Mavir lapunknak adott tájékoztatásából. A téli–nyári fogyasztási csúcsok egyre csökkennek, ami viszont leginkább a gazdaság általános állapotával függhet össze. A nyári csúcsok a klímák széles körű terjedése miatt egyre inkább közelítenek a hagyományos éves rekordnak számító téliekhez, de a Mavir szakemberei szerint belátható időn belül azért még a tél hozza az éven belüli legmagasabb fogyasztást.

Adataik szerint az ez év június elejétől július közepéig mért fogyasztás körülbelül másfél százalékkal alacsonyabb, mint az elmúlt öt év hasonló időszakának átlaga. Az idei nyár eddigi csúcsterhelését június 20-án mérték, 6193 megawatton (MW). Ez 95 MW-tal kevesebb, mint 2012 nyarának csúcsterhelése. Az eddigi legmagasabb nyári csúcsterhelési értéket 2007-ben mértét 6320 MW-tal.

A múlt hét igen forró munkanapjain a csúcsterhelés 5700MW körül állt, de tegnap elérte a 6 ezret. A hétvégi csúcsterhelés mintegy 500 MW-tal alacsonyabb volt; az időjárástól függően a különbség nagyobb is lehet.

A téli és nyári csúcsok közötti legkisebb eltérést, a két százaléknak megfelelő 136 MW-ot 2008-ban mérték. Az emberek a nagyobb fogyasztású régi klímákat kevesebb energiát igénylőkre cserélik, ugyanakkor a berendezések száma továbbra is bővül. Szakembereik mindenesetre azt valószínűsítik, Magyarországon egy ideig még a téli csúcsterhelés lesz magasabb.

A nyári időszak adatait összehasonlítva az átlagos fogyasztással, megfigyelhető, hogy ha a napi átlaghőmérséklet eléri a 24 fokot, minden további egyfoknyi emelkedés 90-100 MW-os napi csúcsteljesítmény-növekedést jelent. Így az egy nap alatt elfogyasztott villamos energia mennyisége mintegy 1500-2000 MWh-val (1,2-1,6 százalékkal, 500-600 háztartás egész éves fogyasztásával) nő fokonként.

Amennyiben az időjárás nem mutat kiugró változásokat, a nyári csúcsfogyasztáson nagy valószínűséggel már túl vagyunk – állítja a Mavir. Az legmagasabb nyári csúcsterhelések általában a júniusi, illetve a július eleji időszakban mérhetők. Az ezt követő hetekben kezdődnek a nagy nyári szabadságolások, és ez mind a háztartásokban, mind az üzemi fogyasztóknál, illetve az irodaházaknál is mérhető fogyasztáscsökkenést eredményez, akár kiugróan meleg időjárási körülmények mellett is.

Az áramfogyasztás nagy részét a hazai erőműpark elégíti ki. Az erőművek karbantartási rendje tükrözi a júliusi fogyasztáscsökkenést is: aMavir tervezett menetrendje szerint például épp most áll le rendes éves karbantartásra a paksi atomerőmű egyik 500 MW-os blokkja. A menetrend egyébként meglehetős szomorú képet fest az elvileg működőképes hazai erőműállomány helyzetéről, hisz a tulajdonosok döntése miatt meghatározatlan ideig áll a tiszai erőmű számos blokkja, valamint az E.ON debreceni és nyíregyházi gázerőművei is. Ennek, illetve a magyarországi erőművek növekvő versenyképtelenségének is betudható, hogy egyre nő az import: mivel a Mavirnak kötelessége az adott pillanatban rendelkezésre álló legolcsóbb áramforrásból vételezni, a külföldi, a hazaiaknál olcsóbban termelő erőművektől behozott áram aránya már meghaladja a 30 százalékot is.

Melegrekord

Hétfő volt az idei nyár eddigi legmelegebb napja, több eddigi csúcs is megdőlt – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-vel. A budapesti 38,5 Celsius-fok közel egy fokkal haladja meg az 1921. július 29-én mért eddigi fővárosi rekordot. Baján és Csávolyon 40 fok volt, de Kiskunhalason, Kelebián, Sátorhelyen, Szentgotthárdon és Fülöpházán is megdőlt az 1905-ben Orosházán mért 38,8 fokos országos rekord.

A klímák elterjedése drasztikusan növeli a nyári fogyasztást
A klímák elterjedése drasztikusan növeli a nyári fogyasztást
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.