Könnyű elérni, nehéz elhagyni

Ezzel a címmel hirdette meg, s az év minden szakára szóló anyag benyújtását kérte a Magyar Turizmus Zrt. idén a Kiváló Európai Desztinációk pályázat kiírásakor. A cél ezúttal azoknak a helyszíneknek a felderítése volt, amelyek a legjobban eleget tesznek az akadálymentes turizmus feltételeinek. A nemes versengésben Kaposvár végzett az első helyen.

Az elsőség értékéből mit sem von le az a tény, hogy a kiírásra mindössze öt pályázat érkezett be. Az alacsony részvételi hajlandóság ugyanakkor rávilágított arra, hogy a hazai idegenforgalom egyelőre kevés figyelmet fordít a segítségre szorulók táborára. – Annak ellenére ez a helyzet, hogy ide nemcsak a kerekes székkel közlekedők és a látás- vagy hallássérültek tartoznak, hanem mondjuk a babakocsis gyermekeikkel kirándulók és az ételallergiában szenvedők is. Vagyis nem „rétegtermékről” van szó, az akadálymentes turizmus ennél jóval szélesebb kört érint, akik épp úgy szívesen utaznak, vágynak élményekre és kikapcsolódásra, mint az „átlagos” turisták – hangsúlyozta a pályázat kapcsán Mártonné Máthé Kinga, a Magyar Turizmus Zrt. belföldi igazgatója.

Kaposvár méltán végzett az élen, s erről személyesen is meggyőződhettek a sajtó képviselői. A város a fogyatékkal élőket tömörítő szervezetek bevonásával évek óta fejleszti ezt a területet, s e célra pályázati pénzeket és önerőt egyaránt felhasznál. Ennek nyomán vált akadálymentessé a belváros sétálóövezete, amelyet körbejárható, megérinthető szobrok, zenélő szökőkutak díszítenek, az előrejutást pedig járdába épített vezetőcsíkok és „beszélő” közlekedési lámpák segítik. Az átalakított Tourinform-iroda nyitva tartásáról dombornyomásos tábla is tájékoztat, a bejutást rámpa teszi könnyebbé. Odabent a mozgássérültek számára kialakítottak egy mellékhelyiséget – amely esti rendezvények idején, akár a rendes nyitva tartáson túl is rendelkezésükre áll –, a látássérültek tájékozódását vezetőcsík, a hallássérültekét indukciós rendszerre kötött mikrofon támogatja. A városnézést segítendő e kör számára DVD, dombornyomásos térkép és audio guide hanganyag készült, s a munkatársak közül van, aki alapszinten jelelni is tud – egyikük az akadálymentes turizmust szívügyének tekintő irodavezető, Máyerné Bocska Ágnes.

Ő mutatta be a négy évszakos, vagyis egész éven átívelő, fesztiválokra, a település hagyományos rendezvényeinek sorára felfűzött pályázati anyagot, amelyből kiderült, hogy Kaposvár nevének említése kapcsán nemcsak Rippl-Rónai városa, a virágok városa és a sportok városa juthat az ember eszébe, hanem immár a segítséggel élők városa elnevezés is. Annál is inkább, mert számos létesítmény programjait és szolgáltatásait, hála a beépített technikának, a vezető csíkoknak és a letapogatható Braille-feliratoknak, a fogyatékkal élők is gond nélkül élvezhetik. E szerint újították fel az egykori mozit, a szecessziós jegyeket magán hordozó Szivárvány Kultúrpalotát, új beruházásként így készült el az Agóra, hivatalos nevén az Együd Árpád Kulturális Központ, és idesorolható a Csiky Gergely Színház is, ahol évente két előadást jeltolmács közreműködésével rendeznek meg. A Rippl-Rónai villánál akadálymentes látogatóközpont jött létre, a legendás festő Róma-hegyi nyári lakhelyére meghatározott órákban (kérésre máskor is) alacsony küszöbös autóbusz jár. Két éve akadálymentes a fürdőkomplexum is.

A jó példák nem fogynak el akkor sem, ha szálláshelyekről és Kaposváron kívüli programokról van szó. A „mozgalomhoz” csatlakozott a Hotel Kapos, a gyönyörű Zselic fényszennyezettségtől mentes (ún. csillagoségbolt-rezervátum) területén lévő Hotel Kardosfa – mindkettő étterme ki tudja szolgálni a cukorbetegséggel és a különböző élelmiszer-érzékenységgel együtt élő vendégeket is –, és a bőszénfai Szarvasfarm.

Édeni helyszínek

Az Európai Unió 2006-ban indította újtára a Kiváló Európai Desztinációk (European Destinations of ExcelleNce, EDEN) projektet, a sikeres pályázatok alapján minden évben más-más tematika szerint hirdetik ki az „édeni” idegenforgalmi célpontokat. Az akadálymentes turizmus témakörében Kaposváron kívül Eger, Bük, a Vértes, valamint a Bakony és a Balaton térsége nyújtott be pályázatot.

(Bővebben: www.eden.itthon.hu.)

Máyerné Bocska Ágnes a dombornyomásos térképet mutatja
Máyerné Bocska Ágnes a dombornyomásos térképet mutatja
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.