Gyerek van?

Ki tudja, hányszor hangzik el állásinterjúk során ez a kérdés? Tudjuk, fel sem szabadna tenni, és mégis. Vannak azonban olyan cégek, ahol nem kellemetlenkednek ilyesmivel, sőt, segítik, visszavárják a fiatal anyákat.

Ilyen vállalkozások tevékenységét ismerte el nemrégiben a Jól-Lét Alapítvány, amelyhez sok megkeresés érkezett a bevezetőben vázolt témakörhöz kapcsolódóan. A kérdések főleg arra irányultak, hogy miként alkalmazhatóak a kisgyermekes munkavállalókra vonatkozó jogszabályi változások és az új járulékkedvezmények. Az élénk érdeklődés nyomán az alapítvány konferenciát szervezett a kisgyermekes munkavállalók foglalkoztatásának lehetőségeiről, s itt hirdették ki az alapítvány által kiírt, A munkám visszavár című pályázat díjazottjait is.

A díjra olyan nők jelölhették munkáltatóikat, akik szülés után sikeresen tértek vissza munkahelyükre. Kilencvenöt jelölés érkezett, amelyek között az állami, civil és versenyszféra cégei egyaránt szerepeltek. Nagy különbségeket mutatott a cégek nagysága, ami egyértelműen jelezte, hogy a gyermeket vállaló nők képességeinek, rátermettségének megbecsülése nem szektorfüggő. A pályázók egyöntetűen azt állították: várandósságuk alatt és azt követően sem kellett aggódniuk amiatt, hogy a gyermekvállalás miatt elveszítik állásukat.

Igaz, a konferencián kiderült az is, hogy a munkakörök „átszabása”, új helyzetre történő adaptálása komoly erőfeszítést igényel a munkáltatók részéről. A pályázók és a benevezett munkahelyek képviselői mégis egyetértettek abban, hogy a feladat nem teljesíthetetlen, sőt komoly hozadékkal jár. A HR-vezetők szerint ugyanis a gyermekvállalást követően a szülővé válás – az apa és az anya esetében is – pozitívan befolyásolja a munkavégzést, a munkamorált.

A Legnépszerűbb Visszafogadó Munkahely díjat az IBM és a HP képviselői vehették át – sokat elmond, hogy az előbbire pályázat formájában 17, az utóbbira 26 jelölés érkezett –, a Legelkötelezettebb Visszafogadó Munkahely elismerést pedig a Metaltec Kft. és a Budai Egészségközpont nyerte el. Néhány az alkalmazott jó példák közül: a várandósság és az otthonlét ideje alatt folyamatos támogatás, kapcsolattartás, majd rugalmas visszatérési lehetőség, részmunkaidő, kvalitásnak és tapasztalatnak megfelelő feladatkör, otthoni munkavégzés lehetősége, az éjszakai munka helyett nappali munkakör, baba-mama program. Így is lehet.

Támogatói háttér: A Gyerek van? c. konferencia a Női Klikk – befogadó munkahely kialakítása az IT szektorban elnevezésű programot zárta le (TÁMOP-2.4.2/B-09/2-2009-003).

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.