Budapest még mindig olcsó

Európai összevetésben Budapest olcsó, ám a helyieknek még ez is drága, ez a lehangoló konklúzió vonható le a Deloitte 13 európai ország lakóingatlanárait és piacait összehasonlító felméréséből.

A pénzügyi és adótanácsadó cég második 2012-es „Ingatlan Index” felmérésének eredménye szerint a régió nagyvárosai közül Budapesten továbbra is alacsony az átlagos négyzetméterár, messze elmarad az Európa legdrágább városának bizonyuló londoni mutatóktól. A magyar fővárosban a felmérés szerint 1198 euró (vagyis mai áron számolva a nem is alacsonynak számító 360 ezer forint) volt az ár.

A fővárosi lakások csak az itt lakóknak drágák
A fővárosi lakások csak az itt lakóknak drágák

A brit főváros belső kerületeiben az ingatlan-adásvételi ügyletek alapján az átlagár tízezer euró volt négyzetméterenként, de London külső városrészeiben is növekedtek a lakóingatlanárak, ahol egy négyzetméterért átlagosan hatezer eurót kell leszurkolni. A felmérésből kitűnik: München és Moszkva az a két város, ahol az árak a leginkább (225 százalékkal) meghaladják az adott ország lakóingatlan-átlagárait. Moszkvára egyébként az európai átlagnak megfelelő, azaz 4000 eurós négyzetméterárak a jellemzőek, ahogy Milánó, Róma, Lyon és Marseilles lakóingatlanaira is.

A hazai viszonyokhoz visszatérve nagy örömre nem ad okot, hogy az európai összehasonlításban olcsónak mondható lakásokért is elkeserítően sokáig kell dolgozni. Magyarországon ugyanis hozzávetőleg 7,5 évnyi bruttó átlagbérnek megfelelő összegből juthatunk csak saját lakáshoz.

Ebben az összehasonlításban a legjobb helyzetben a dánok vannak; az észak-európai országban új lakóingatlan vásárlásához már 2,2 évnyi bruttó átlagbér elegendő. Alighanem a lakásra spóroló honi embereket az sem deríti jobb kedvre, hogy azért akad rosszabb állapot is, hiszen például Oroszországban kicsivel több mint egy évtized bruttó átlagbére kell egy átlagos ingatlanhoz.

Azt a hazai szemléletet, hogy minden család alapja a lakás, jól mutatja: az összes vizsgált ország közül a saját tulajdonú lakások aránya Magyarországon és Spanyolországban volt tavaly a legmagasabb. A Deloitte mutatói szerint itthon az ezer lakosra számított saját tulajdonú lakások száma 127-tel több, mint az uniós átlag.

Az ugyan akár örömteli is lehetne, hogy Magyarországon és Lengyelországban voltak a legalacsonyabbak a lakhatási költségek. Esetünkben ezek a költségek nem haladják meg az unióra jellemző átlagos szint 36 százalékát. Az viszont elkeserítő, hogy sokak számára még ezek a költségek is magasak, hiszen a közszolgáltatók rendre arról számolnak be, hogy egyre nagyobb a nem, vagy komoly késedelemmel fizető ügyfelek aránya.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.