Aki figyelmes, tízezreket spórolhat

Durva számokkal találkozhat, aki sikeres felvételije után lemarad a kollégiumi helyekről – vagy egyáltalán nem is akar ilyen közösségi élményben részesülni.

Az olcsó szobákért, a kiadó helyekért nagy a verseny: ősztől több mint 72 ezer diák kezdheti meg felsőfokú tanulmányait, a felvettek közül pedig sokan laknak messze leendő képzési helyüktől. Aki alaposan körülnéz vagy szerencséje van, több tízezer forintot is spórolhat havonta.

Az árak továbbra is a kollégiumok mellett szólnak. Egyhavi kollégiumi díj Budapesten 9 és 15 ezer forint között mozog – a drágább szállások magasabb komfortot is kínálnak, ezért népszerűbbek is. – Az ELTE 3500 kollégiumi férőhelyére évente mintegy ötezren jelentkeznek – a jelentkezőket szociális helyzetük alapján szűrik első körben (ebben az egy főre jutó jövedelemtől a lakóhely távolságáig sok tényezőt figyelembe vesznek. A tanulmányok előrehaladtával az eredmények, a közösségi munka, a sporteredmények is pontokat jelentenek azonban. A szakkollégiumokban pedig alapvetően a tanulmányi eredmény a meghatározó – mondta Seifert Tibor, ELTE kollégiumi főigazgató.

A kollégiumok általában kétfős szobákat biztosítanak a hallgatók számára, a legjobb helyeken mindegyikhez van külön fürdőszoba, illemhelyiség is, ám a szállások többségénél a mosdók általában emeletenként közösek, a konyhához hasonlóan. A szoba ára sok esetben tartalmazza az internethasználatot is, és a kollégiumok mellett szól, hogy a legtöbb esetben rendelkeznek sportpályákkal, belső klubbal, számítógépteremmel és kerttel is. A kollégiumi élet nyüzsgésére azonban nem mindenki vágyik.

Azoknak azonban, akik nem nyernek a kollégiumban elhelyezést, vagy nem vágynak ilyen nagy közösségi életre, az albérlet nyújt megoldást, sokkal borsosabb áron. A DunaHouse felmérése szerint például a fővárosban a XI. kerület érintett részein, a Budapesti Műszaki Egyetem és az Óbudai Egyetem környékén a legdrágábbak az egyetemi albérletek (itt 60 négyzetmétert 91-95 ezer forintért kínálnak). Vidéken a Debreceni Egyetem körül lakást keresőknek kell legmélyebben a zsebükbe nyúlni. A cívisvárosban egy 60 négyzetméteres lakás átlagosan 70 ezer forintba kerül havonta. Budapesten a legolcsóbb albérlet – a város nem túl frekventált XX. és XXII. kerületeiben – 58 ezer forintba kerül (szintén hatvan négyzetméteres lakás esetén). Ez már vetekedhet a jobb kollégiumok áraival – bár azért a diákok nem jönnek ki ennyiből. A Duna House tapasztalatai szerint ma a leggyakrabban 3-4 diák áll össze, s ők egy átlag 70 ezer forintért kiadó körülbelül 60 négyzetméteres lakást keresnek. E mellett a másik jellemző felállás az, amikor csupán két fő keres szállást magának, igaz, ekkor már csak egy 30 négyzetméteres lakás a cél.

A cég egyébként azt ajánlja, hogy a bérlő diákok költözés előtt győződjenek meg a lakás tehermentességéről, nehogy váratlanul kikapcsolják valamelyik szolgáltatást. Fontos még a közös költség mértékét és összetételét is áttekinteni, mert olyan fejlesztésekért fizethet a bérlő, aminek előnyeit úgysem fogja élvezni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.