Minden szem a Fedre irányul

Szerdán tartja kamatmeghatározó ülését az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed, ami egyértelműen a hét legfontosabb gazdasági eseményének mondható. Mivel korábban egyértelműen kijelentette a Fed vezetése, hogy addig nem emelnek kamatot, amíg a munkanélküliségi ráta 6,5 százalék alá nem esik, ezért körülbelül 2015-ig nem várható kamatemelés.

 – Ami igazán izgatja a piacokat, az az eszközvásárlási program (QE3) kivezetésének tervezett menetrendje és ennek kommunikálása – vélekedik Pápa Levente, az OTP Bank Elemzési Központjának munkatársa. A júniusi ülés után a piacon a szeptemberi kezdést valószínűsítették, amire igencsak erős reakció érkezett a befektetőktől: a hosszú lejáratú államkötvények hozama emelkedett, és a dollár erősödött. Erre reagálva Ben Bernanke Fed-elnök beszédével hűtötte le a várakozásokat.

Ám ez valószínűleg csak az átmenet menedzselése érdekében történt. Ez ügyben hozhat most további fontos részleteket a Fed ülése. Ezen a héten, csütörtökön tartja kamatdöntő ülését az EKB kormányzótanácsa is. A piacon és az elemzők között egyöntetű a vélemény, hogy a mostani ülésen nem várható a kamat változtatása. Erre az elmúlt hetekben javuló európai konjunkturális mutatók, valamint a kicsit emelkedő infláció sem szolgáltat elegendő indokot. Viszont középtávon elképzelhető az alapkamat további csökkentése, leghamarabb az ősszel, így erre vonatkozóan valószínűleg nyitva hagyja a kaput az EKB kommunikációja.

A hazai makrogazdasági naptár ellenben nem tartalmaz igazán fontos, piacmozgató közléseket a héten. A leg izgalmasabb esemény – vélik a CIB Bank elemzői – a KSH végleges árumérlegadatai mellett munkaerőpiaci statisztikái, illetve termelői árindexei lesznek. Ugyanakkor adatközlés nem lesz, ám mindenképpen kiemelt jelentőségűek azok a tárgyalások, amelyek a devizahiteleket érintő intézkedésekkel kapcsolatban indulnak a kormány és a bankszövetség között. Az esetleg napvilágra kerülő információkból talán már lehet valamilyen képet kapni a tervezett konstrukcióról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.