Egy, mind felett: ugyanazt a pénztárgépet kínálja három cég

Nincs érdemi árverseny a nemrég engedélyhez jutó három, az adóhivatallal (NAV) állandó, online adatkapcsolatot biztosító pénztárgépet forgalmazó vállalkozás között – állapította meg az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ).

Az OKSZ információi szerint mind a három gép egyaránt közel 170 ezer forintba kerül, csupán néhány ezer forintos eltérés van az egyes típusok között. A kereskedők korábban arra számítottak: a gépek ára 130–150 ezer forint között lesz. De nemcsak az árcédulákon szereplő összeg hasonlít, a gyártó is ugyanaz: mind a három, Magyarországon eddig engedélyezett gép a lengyel Novitus cég Sento típusú gépe. Mint arról beszámoltunk: a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal (MKEH) nemrég három pénztárgépet engedélyezett: a székesfehérvári Laurel Kft. LCR Classic Sento M, a hódmezővásárhelyi Micra-Metripond Kft. Micra Sento M és a Montel Informatika Kft. Sento H típusú gépét.

Szabó Ervin, a Laurel ügyvezetője lapunknak elmondta: az időszűke miatt (a Nemzetgazdasági Minisztérium és a NAV csak pár hónapot adott a pénztárgép előállítására) a folyamatban részt vevő cégek közösen fejlesztették ki a gépeket. Így nemcsak a gyártó volt közös, hanem a kasszák „lelke”, az adóügyi ellenőrző egység (AEE) is, melyet a Sagemcom fejlesztett ki. A pénztárgépek mobilhálózaton keresztül kommunikálnak majd a NAV szervereivel. Mind a három gépben a három hazai mobilszolgáltató hálózatán működő SIM chipek találhatók, melyeket a Mobil Adat Kft. szállított.

– Egy komplex, online kommunikációra képes pénztárgép kialakítása nem egyéni műfaj – indokolta Szabó Ervin, aki szerint az ilyen közös fejlesztés megszokott eljárás a piacon. Az MKEH tájékoztatása szerint ugyanakkor egy tucat további gyártó-fejlesztő is vár az engedélyére. Az ő gépeik között olyan is van, amelyben más AEE van, mint a Sento gépekben. A három hazai forgalmazó jelenleg az előrendeléseket veszi fel a kiskereskedőktől. Az OKSZ most azt tanácsolja: a kereskedők várjanak néhány hetet a pénztárgépek megrendelésével, mivel a később piacra lépő gyártók az árverseny miatt valószínűleg jóval olcsóbb kasszákat kínálnak majd.

Az OKSZ felhívásáról szólva Szabó Ervin elmondta: éppen a nagyobb, tömeges megrendelések nyomán csökkenthetőek az árak. Azaz: ha a kereskedők nem jelentkeznek pénztárgépért, úgy az itteni forgalmazó sem tud nagy megrendelésmennyiséget felmutatni a gyártó felé. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter nemrég bejelentette, hogy az e-journallal nem rendelkező kisgépeket használó kiskereskedők a korábbi júliusi határidő helyett szeptember elsejéig még büntetlenül használhatják a hagyományos, nem PC-alapú pénztárgépeiket.

De szeptember elseje után sem kell, hogy ott álljon a kereskedő pultján az új gép – derült ki Varga Mihály szavaiból. Elég lesz, ha a kereskedő a NAV ellenőreinek felmutatja, hogy szeptember elsejéig megrendelte a kasszát, és a megrendelést a szállító visszaigazolta. Piaci vélekedések szerint ugyanis fizikai képtelenség, hogy szeptemberig a gyártók – pontosabban egyelőre a Novitus – le tudja gyártani a teljes kapacitást, és a berendezéseket határidőre üzembe is lehet helyezni. A szakmai vélemények szerint legfeljebb az év végére valósulhat meg a becslések szerint 250 ezer hazai kassza lecserélése és a NAV-val közös online platformra történő bekötése.

Varga Mihály azt is bejelentette, hogy a gyártók néhány százmillió forintos támogatást kapnak a gyors gyártáshoz, de cserébe elvárják a gyártóktól, hogy az állami Magyar Fejlesztési Bank által folyósított kedvezményes hitel ellenértékeként „olyan alacsonyan tartsák a pénztárgépek árát, amennyire csak lehet”. Az OKSZ számítása szerint a pénztárgépcsere még így is 30 milliárd forint körüli extra terhet jelent majd az ágazatnak, amely egyébként megfelel a 2010-ben bevezetett ágazati krízisadó összegének. A szervezet úgy tartja: ebben a helyzetben kulcsfontosságú, hogy minél gazdaságosabb háttere legyen a pénztárgépek gyártásának.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.